La cultura, tocada pel coronavirus amb teatres, museus i sales de concerts tancats

Els locals que mantenen les funcions redueixen l'aforament a un terç seguint les ordres de la Generalitat

RedaccióActualitzat

Representacions o activitats amb aforament reduït o, directament, suspeses. És l'efecte del coronavirus en el món de la cultura, després de la decisió de la Generalitat de prohibir totes les activitats amb més d'un miler de persones, tant en espais oberts com tancats.

La sala Beckett o l'escenari Joan Brossa són dels pocs espais que es mantenen oberts, però amb un terç de l'aforament, seguint les indicacions del govern. 

 

Programacions suspeses 14 dies

Al Teatre Nacional de Catalunya han suspès les funcions a partir d'aquest dijous. En el cas de "Justícia", l'espectacle que es representa a la Sala Gran, la cancel·lació implica que s'hagin de retornar gairebé 8.000 entrades, segons l'autor de l'obra, Guillem Clua:

 

El Teatre Lliure havia optat per continuar endavant amb les funcions, tant a Montjuïc com a Gràcia, reduint-ne l'aforament a un terç, però ha fet marxa enrere per la "inviabilitat" d'aplicar les restriccions. 

 

El Gran Teatre del Liceu ha suspès l'estrena mundial el dia 19 de la nova producció de l'òpera "Lohengrin", de Richard Wagner, dirigida per la seva besnéta, Katharina Wagner.

També suspenen la programació, entre el 12 i el 26 de març, el Romea, el Goya, el Condal, la Villaroel, la Sala Flyhard, el Palau de la Música Catalana, l'Auditori, la Sala Razzmatazz, la Sala Apolo, Luz de Gas i el Teatre Victòria, on s'han cancel·lat les funcions de l'espectacle del Mago Pop "Nada es imposible". Deixar buides les 1.200 butaques durant dues setmanes comportarà la pèrdua d'uns 20.000 espectadors.

 

 

 

Teatres com el Tívoli o el Coliseum també han anunciat que abaixaran el teló durant dues setmanes. 
 

Afectacions arreu de Catalunya

Alguns festivals de música han estat ajornats, com ara el de jazz de Terrassa i el Black Music Festival, que ja havia començat.

També s'ha posposat l'Interfest de Sant Feliu de Guíxols i les primers funcions de La Passió d'Olesa de Montserrat. A la sala Barts han ajornat tots els espectacles de la sala principal. 

També s'han ajornat tots els actes i espectacles previstos al Centre Cultural Terrassa. A Badalona s'ha suspès tota l'activitat als Teatres Zorrilla, Principal i Blas Infante i cancel·lat el Festival Blues & Ritmes de Badalona

L'Auditori de Sant Cugat reprogramarà tots els concerts i també tanquen el Teatre Kursaal i el teatre Conservatori de Manresa

A Igualada, on s'ha declarat un important brot de coronavirus, s'ha suspès la Mostra Igualada, la fira de referència d'espectacles infantils i juvenils.

A Tarragona s'han suspès tots els espectacles culturals en equipaments municipals durant els pròxims 15 dies. Una de les representacions que s'ha cancel·lat és l'obra de teatre "Jerusalem", protagonitzada per Pere Arquillué, programada per divendres al Teatre Tarragona.

A Reus també s'ha suspès i ajornat la programació prevista als dos teatres públics, el Fortuny i el Bartrina. Altres ciutats com Vila-seca, el Vendrell o Amposta també han anul·lat activitats culturals.

A Lleida, les mesures de prevenció pel coronavirus han provocat l'ajornament del MUD, el Festival de Músiques Disperses, que havia de començar aquest dijous, amb l'actuació de Pau Riba. L'organització busca noves dates per celebrar-lo. Als teatres de Lleida s'han suspès tots els espectacles durant quinze dies.

A Girona el festival MOT ha anul·lat les activitats amb autors estrangers i el MOT Jove. També s'ajornen o anul·len concerts i obres del Teatre Municipal i l'Auditori de Girona. El Festival de Curtmetratges de la ciutat d'aquest cap de setmana es posposa i ElMini d'Olot ajorna concerts i d'altres canvien d'ubicació per no superar un terç de l'aforament màxim del local.

 

El sector demana ajudes

Les empreses del sector es troben davant d'un gravíssim problema de tresoreria. Deixen d'ingressar la taquilla, han de retornar l'import de les entrades i han de seguir fent front a les despeses fixes. Per això Isabel Vidal, presidenta de l'associació d'empreses de teatre Adetca, reclama crèdits i ajudes preferents a la Generalitat i un pla de reactivació del consum per quan passi l'alerta sanitària.

"Si això dura 15 dies, crec que, amb molts esforços, i si tenim aquests mecanismes que estem demanant, ens en podem sortir. Si això dura molt més, hi ha gent que no ho podrà suportar." 


Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura, diu que ja estan treballant perquè el sector "pateixi el mínim possible":

"Són les mesures que s'han dit en roda de premsa en general per tot el país. Cadascun dels departaments les hem d'aplicar amb les nostres singularitats." 

S'estima que la facturació dels pròxims 15 dies als teatres de Barcelona caurà un mínim del 70 per cent. A la resta de ciutats catalanes la xifra arribarà al 90 per cent. 

 

 

S'estan cancel·lant tots els bolos i es veu també molt afectat el teatre infantil, que en aquest moment de l'any té el pic de la temporada.

Només a Barcelona, cada setmana amb els teatres tancats suposa deixar d'ingressar dos milions d'euros. Quatre milions en dues setmanes que, respecte al que es va facturar l'any passat, suposaria una caiguda, només en 15 dies, de més del 6 per cent, segons comenta Isabel Vidal, d'Adetca: 

"Vam començar molt bé la temporada. Van haver-hi els aldarulls de l'octubre. Ens hem tornat a recuperar. I ara segurament seran les xifres més dolentes de la història de les dades de què disposa Adetca." 

 

 

Museus i cinemes, amb aforament reduït

El MNAC, que ja ha notat una caiguda del 20% de visitants, el Caixafòrum, el MACBA o el Cosmocaixa s'han adaptat a la normativa i des d'aquest dijous ja no tenen visites escolars. 

El gremi de cinemes, per la seva part, ha decidit mantenir les sales obertes amb un terç de l'aforament.

 

La Sagrada Família, tancada 

La Sagrada Família estarà tancada des d'aquest divendres. Aquest dijous el temple es manté obert amb la limitació d'una màxim de 1000 persones per hora.

En el cas de la basílica de Montserrat, ha limitat l'aforament a la basílica fins a 300 persones, un terç de la seva capacitat. Dimarts ja es va prohibir tocar i fer petons a la Mare de Déu. Per evitar possibles contagis, el monestir també va buidar totes les piques d'aigua beneïda i durant la celebració de l'eucaristia no es fa el gest de la pau. També s'ha decidit suspendre la jornada de portes obertes a l'Escolania que hi havia prevista per a diumenge.            


Els principals museus de Madrid, tancats

També han anunciat el tancament, fins a nou avís, el Prado, el Reina Sofia i el Thyssen-Bornemisza, així com el Museu Nacional de Ciència i el de Ciències Naturals. Fins ara, havien restringit visites, però a partir d'aquest dijous ja no obren al públic.

ARXIVAT A:
Coronavirus TeatreCinemaMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut