La crisi del coronavirus ha destruït gairebé 900.000 llocs de treball a tot Espanya
El sector de l'hostaleria, entre els més castigats pel coronavirus (EFE/Pedro Puente Hoyos)

Més de sis milions de treballadors entren, de cop, a cobrar prestacions d'atur

Ara mateix hi ha 4 milions de treballadors inclosos en algun expedient regulació temporal d'ocupació

RedaccióActualitzat

La crisi generada per la Covid-19 ha causat la destrucció de gairebé 900.000 llocs de treball. Són dades de tot Espanya, del mes de març.

Ho ha explicat, aquest dimecres, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, que ha destacat que es tracta d'una destrucció d'ocupació equivalent a la que hi va haver entre setembre de 2008 i març 2009, els pitjors mesos de l'última crisi econòmica.

Les dades facilitades per Escrivá, d'altra banda, també parlen d'una certa recuperació, sobretot a partir de l'abril.

Alguns dies d'abril, ha explicat, s'ha creat ocupació, cosa que ha permès recuperar 10.225 llocs de treball dels que s'havien perdut inicialment pel coronavirus.

Així, al cap d'un mes de la declaració de l'estat d'alarma, els llocs de treball perduts són 888.597, quan el 31 de març eren 898.822.

El ministre parla d'una "fase d'estabilització", a partir de l'última setmana de març, que encara es manté.

La destrucció d'ocupació s'ha traduït en una pèrdua de fins a 600.000 afiliats de la Seguretat Social, malgrat que la filiació ha crescut a l'abril i s'ha situat en una mitjana de 18,4 milions de persones.
 

 

Quatre milions de persones incloses en algun ERTO

Per sectors, els més afectats són l'hostaleria i les activitats artístiques i de lleure.

A més, ara mateix hi ha 4 milions de treballadors inclosos en algun expedient regulació temporal d'ocupació (ERTO), el 16% de la població activa d'Espanya.

Escrivá ha defensat que l'estabilització a partir del 24 de març es deu, en part, a les mesures de protecció dels treballadors promogudes pel govern espanyol.

Amb elles, segons els càlculs que ha exposat, es protegirà 6,3 milions de persones, que són el 30% de la població activa ocupada fins que va esclatar la crisi del coronavirus.

Ha desglossat la xifra de la següent manera: 4 milions de treballadors inclosos en ERTO, 1,4 milions d'autònoms que han hagut de cessar l'activitat i 900.000 nous parats.

Escrivá també ha avançat que en breu es publicarà una ordre ministerial que detallarà quins sectors es poden acollir a moratòria de sis mesos de les cotitzacions de la Seguretat Social que s'han de pagar l'abril, el maig i el juny.

 


Els autònoms, menys afectats

Escrivá ha detallat que el 70% dels contractes que s'han perdut són temporals, i que la crisi del coronavirus ha afectat més els treballadors del règim general que els autònoms.

Segons ha explicat, han perdut la feina un 6% dels treballadors acollits al règim general, contra el 2% dels acollits al règim especial de treballadors autònoms.

 

José Luis Escrivá, ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, aquest dimecres al Congrés dels Diputats (EFE/Kiko Huesca)


Encara sobre els autònoms, Escrivá ha exposat que ja s'han registrat gairebé 950.000 beneficiaris de les prestacions per cessament de l'activitat arran de l'estat d'alarma o per als professionals que han tingut una caiguda d'ingressos superior al 75%, i ha remarcat que s'han acceptat el 97% de les sol·licituds.

La renda mínima, a un milió de llars

En la seva compareixença en el Congrés dels Diputats, Escrivá també s'ha referit a la renda mínima que avui s'ha anunciat que es presentarà aquesta setmana. Sense donar-ne detalls, ha valorat que s'ha posat en marxa "en un temps rècord" i "amb molta cura" per aconseguir "que arribi a qui ha d'arribar".

Escrivá ha calculat que arribarà a un milió de llars espanyoles, una desena part de les quals, 100.000, seran llars monoparentals.


Més previsions negatives de l'FMI

Aquest dimecres també s'han conegut noves previsions del Fons Monetari Internacional sobre l'economia espanyola.

L'endemà de presentar un futur immediat gens optimista si la crisi del coronoavirus no es resol aviat, l'FMI ha augurat que el deute d'Espanya pot arriba a ser del 113 per cent, i que el deute públic pujarà fins al 9,5 per cent del Producte Interior Brut (PIB).

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut