Barcelona

La comunitat xinesa de Barcelona, preocupada pels efectes del coronavirus

Els comerços xinesos de la ciutat noten la por al nou coronavirus

Agustí FornéActualitzat

Fa gairebé un segle, a Barcelona va néixer el Barri Xinès. Però només era una llicència periodística, perquè allà no hi havia ni xinesos ni xineses. No va ser fins l'època dels Jocs Olímpics que la comunitat xinesa es va assentar al voltant de la part baixa del passeig de Sant Joan. I és allà on es viu amb especial atenció l'evolució del coronavirus.

La primera impressió és que l'efecte en la majoria dels negocis ha estat devastador. No cal voltar per tot el barri. En només 100 metres del carrer Ali Bei hi ha diferents exemples. A l'agència de viatges So Travel, des de fa uns 10 dies tenen molta feina, però molta feina per cancel·lar viatges cap a la Xina o des de la Xina.

Les agències de viatges tenen feina a cancel·lar vols a la Xina

El director de l'agència, Kevin Xu, diu que ara estan el plena temporada alta:

"Estem en l'any nou xinès i en aquesta època tothom torna al seu país, ara tothom s'ha fet enrere. El problema és que no sabem quan s'acabarà el coronavirus."

 

La por afecta els diversos comerços

Hi ha por a tots els sectors i un dels que n'ha sortit més malparat és el de la restauració.

El restaurant Da Zhong estava ple per celebrar l'any nou. Ara, s'ha quedat gairebé sense reserves. "Hi ha por -diu Jennifer Cheng- i potser és normal perquè venen amb nens petits i amb gent gran. Es pensen que com que hi ha alguns productes que venen de la Xina els pot passar alguna cosa, però hi ha total garantia sanitària". També hi ha desconfiança perquè pel restaurant passen molts viatgers que procedeixen de la Xina.

Jennifer Cheng pateix per la seva família i pels efectes en el restaurant

 

Jennifer Cheng també està preocupada pels seus familiars de la Xina i pel que passarà a mig termini:

"El negoci no m'importa tant com el fet que els meus pares es puguin plantejar marxar."

Els fabricants de mascaretes sanitàries estan fent l'agost. S'han convertit en un bé preuat per a la comunitat xinesa. Per a ús personal, però la majoria per enviar als seus familiars. I la primera preocupació és la incertesa per saber si arribaran a destí, perquè ja ha passat que les autoritats duaneres de la Xina quan detecten paquets amb mascaretes les desvien cap a Wuhan, la zona zero del coronavirus.

A les farmàcies, les mascaretes són molt demandades

 

A la farmàcia de David Pan, ja fa dies que és gairebé impossible trobar mascaretes:

"Venen i em pregunten: quantes en teniu? I se les enduen totes".

 

Els únics negocis que no semblen preocupats són els de perruqueria i massatges. Xuquin Xiang té un d'aquests establiments.

"Al meu negoci no hem notat res. Jo veig el barri molt tranquil, perquè a Barcelona, a Catalunya i a Espanya, no passa res i estem bé."

 

Intranquil·litat entre les generacions més joves

No estan tan tranquil·les les generacions més joves de les famílies d'origen oriental, les que ja han nascut a Catalunya.

El col·lectiu Catarsia s'ha mobilitzat aquest dissabte a l'Arc de Triomf, amb consignes com "No soc un virus, ni soc una amenaça pel pur egoisme de la societat euroblanca".

Acció de protesta de la generació jove de xinesos nascuts a Catalunya

 

Cristina Zhang Yu creu que "el coronavirus està legitimant actituds racistes. Estem notant que hi ha gent que quan ens veu al metro s'aparta i els nens i nenes ho noten a l'escola".

Estan segures que el problema del coronavirus se solucionarà tard o d'hora, però no estan tan segures que desaparegui el racisme. "La comunitat xinesa –diu Isa Zhang Yim- ja estava estigmatitzada, però ara s'està exagerant a bona part de la societat."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutRacisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut