La comunitat internacional exigeix explicacions a Israel per la mort de set cooperants a Gaza

Benjamin Netanyahu assegura que l'atac israelià no era intencionat i l'exèrcit del país es compromet a examinar els fets "minuciosament i amb transparència"

RedaccióActualitzat

La comunitat internacional reclama a Israel que investigui a fons i doni explicacions urgents sobre el bombardeig que aquest dilluns a la nit ha matat set treballadors de l'ONG World Central Kitchen (WCK) del xef espanyol José Andrés.

Els cooperants morts eren palestins i estrangers, precisament dels països que més suport donen a Israel. Un tenia la doble nacionalitat nord-americana i canadenca, i els altres eren del Regne Unit, Polònia i Austràlia.

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha exigit a Israel una investigació "ràpida, completa i imparcial" sobre l'atac al comboi de l'entitat humanitària amb seu a Washington. Blinken els ha qualificat d'"herois" i ha reclamat "que siguin protegits", en una compareixença des de París.

Un ciutadà palestí inspecciona les restes del vehicle de l'ONG World Central Kitchen atacat a Gaza (REUTERS/Ahmed Zakot )

Londres crida a consultes l'ambaixadora d'Israel

El govern britànic ha cridat a consultes l'ambaixadora d'Israel a Londres per la mort "inacceptable" dels set cooperants morts, entre els quals n'hi ha tres de britànics.

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha demanat a Israel "que investigui el que ha passat amb urgència perquè clarament hi ha preguntes que necessiten respostes", i el ministre d'Exteriors, David Cameron, ha trucat al seu homòleg israelià, Israel Katz.


El Canadà ha demanat una investigació "completa" de l'atac israelià i ha anunciat que demanarà a Israel que els responsables d'aquestes morts retin comptes. En una piulada a X/Twitter, la ministra d'Exteriors, Mélanie Joly, ha qualificat "d'inacceptable" l'atac contra els cooperants i ha exigit respecte pel dret internacional humanitari.

El govern d'Austràlia també ha contactat directament amb el govern d'Israel. El primer ministre, Anthony Albanesa, ha manifestat que l'atac "depassa qualsevol circumstància raonable" i que ningú que estigui oferint ajuda i assistència humanitària hauria de perdre la vida.

El cooperant polonès Damian Sobol (esquerra) en un vídeo distribuït per WKC el març del 2024 (Reuters/World Central Kitchen)

Polònia ha anunciat que engegarà la seva pròpia investigació dels fets, en paral·lel a la que esperen rebre de les autoritats israelianes, segons ha indicat a X/Twitter el ministre d'Afers Exteriors, Radoslaw Sikorski.

L'atac reforça la petició d'un alto el foc, segons la UE

L'alt representant de la Unió Europea per a Assumptes Exteriors i Seguretat, Josep Borrell, també ha condemnat els fets i ha opinat que la mort de "noves víctimes innocents" reforça la petició d'un alto el foc immediat per part del Consell General de les Nacions Unides.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha exigit a Israel que "aclareixi les circumstàncies" del "brutal atac" a Gaza i ha volgut llançar un missatge clar de suport a la UNRWA, l'organització de l'ONU que ajuda els palestins.

Un dels països que també s'han pronunciat sobre l'atac és l'Iran, que ha exigit una "condemna mundial" per la mort dels cooperants que facilitaven l'arribada d'aliments als civils.

L'exèrcit d'Israel promet una revisió "minuciosa" i "transparent"

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha admès que els set cooperants han estat assassinats per un atac israelià "no intencionat" i s'ha compromès a investigar els fets "a fons" perquè "no torni a passar".

L'exèrcit israelià ha garantit que examinarà les seves operacions "minuciosament i amb transparència" i el seu portaveu, Daniel Hagari, ha lamentat públicament la "tràgica mort" dels treballadors de WCK.

La mort dels cooperants s'ha traduït en el tancament del corredor marítim amb Gaza (Reuters/Forces de Defensa Israelianes)

Suspès el corredor marítim amb Gaza

L'organització humanitària World Central Kitchen ha suspès les seves operacions a Gaza i ha fet tornar a Xipre els tres vaixells que estaven a mig descarregar 400 tones d'ajuda humanitària. Només n'havien pogut deixar 100 tones a terra en la segona missió a la Franja, on també participa l'ONG catalana Open Arms.

Al marge dels morts i de l'aturada de les activitats de World Central Kitchen, l'atac israelià també té com a conseqüència la suspensió de l'incipient corredor marítim amb Gaza, una de les poquíssimes vies d'entrada de menjar que permetia Israel.

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelGazaGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut