Barcelona

La clínica Barraquer implantarà xips a la retina per proporcionar a cecs una "visió artificial"

Els implants estimulen directament la retina, que transmet la informació al cervell, creant la percepció de patrons de llum, formes i contorns. La tècnica s'aplicarà a pacients cecs o amb baixa visió que, en molts casos, podran recuperar el que es denomina "visió artificial" i tenir molta més autonomia. El preu de l'implant supera els 100.000 euros.

RedaccióActualitzat

El Centre d'Oftalmologia Barraquer, a Barcelona, serà el primer a Espanya a posar xips a la retina mitjançant implants maculars. Es col·locaran a pacients cecs o amb baixa visió, que podran identificar objectes, formes, llums i contorns. Segons ha informat la clínica, aquesta tècnica permet que, en molts casos, els pacients recuperin la seva autonomia amb el que es denomina "visió artificial".

Els implants es col·locaran a pacients afectats de retinosi pigmentària. Aquesta patologia és la causa més freqüent de degeneració hereditària de la retina. Provoca degeneració i la mort de les cèl·lules de la retina, dels bastons -els responsables de la visió del camp perifèric- i, en les fases finals, dels cons, provocant ceguesa.

Aquest tipus d'implant han estat aprovats per les autoritats sanitàries nord-americanes i de la Comissió Europea.

A través d'una càmera d'alta definició en unes ulleres es capta la imatge. Uns components informàtics la tradueixen en impulsos elèctrics, que es reben directament a la superfície de la retina interna, reproduint el funcionament de l'ull. És una tecnologia molt sofisticada desenvolupada per una empresa americana, que requereix de personal mèdic i tècnic molt qualificat i molt seguiment postquirúrgic. El preu supera els 100.000 euros.

La clínica Barraquer ha explicat que inicialment els xips s'han aprovat per a la retinosi pigmentària, però ja han estat tractats amb èxit pacients amb la malaltia de Stargardt. També podria utilitzar-se en un futur en la degeneració macular de tipus atròfic o seca associada a l'edat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut