L'exconseller Toni Comín amb Josep Rull en un acte a Perpinyà (ACN)

"Keep calm": Junts recepta discreció i el PSOE manté l'optimisme en les negociacions

Les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez es continuen cuinant a foc lent, mentre que les bases socialistes avalen els pactes amb Sumar i els partits independentistes

RedaccióActualitzat

Les negociacions entre Junts i el PSOE per investir Pedro Sánchez continuen aquest cap de setmana, després que les desavinences per l'abast que ha de tenir l'amnistia hagin fet encallar un acord que semblava imminent.

El tempo s'ha refredat i ara el pacte es cuina a foc lent, sense fer massa soroll. Una discreció a què apel·len des de tots els fronts i que ha de ser "fonamental", per l'eurodiputat de Junts Toni Comín. "Quan les coses són a tocar, 'keep calm'", ha assegurat aquest dissabte des de Perpinyà.

Comín també ha recordat que les demandes de Junts les va exposar en una conferència "extremadament transparent" el també eurodiputat i expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

En l'acte de Perpinyà, per celebrar la Diada de la Catalunya del Nord, també hi ha participat l'exconseller i membre de la formació Josep Rull, qui ha assegurat que "si no s'arriba a un bon pacte, el partit no el signarà". Un Rull que també ha fet referència al silenci com a factor d'èxit en les negociacions.

"Quan tinguem el pacte, si s'acaba produint, l'explicarem amb llums i taquígrafs; de moment, volem mantenir l'esquema de la discreció, el rigor i la seriositat".

Qui també busca un punt de serenor és el secretari general de Junts, Jordi Turull, que hauria passat el matí al Llucanès, segons diu a la xarxa social X, aprofitant per "escampar la boira", després de dies intensos a Brussel·les:

 

Investidura la setmana que ve: difícil, però no impossible

Amb tot, l'opció que Pedro Sánchez pugui ser investit la setmana vinent sembla a hores d'ara difícil, però no impossible.

El PSOE vol que la llei superi el filtre del Constitucional, i això requereix una feina complexa d'orfebreria jurídica, perquè Junts busca que sigui una amnistia total.

Però els socialistes encara no descarten un pacte en les pròximes hores. Amb aquesta perspectiva, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha receptat, també, discreció i manté l'optimisme:

"Vull expressar el meu respecte a la resta de formacions polítiques, que són necessàries per articular aquest govern i la meva confiança en els equips negociadors. Com he dit sempre, durant les darreres setmanes, la meva voluntat és discreció per fer que les coses arribin a bon port, cosa en què confio".

 

Les bases del PSOE avalen l'acord

D'altra banda, les bases del PSOE han avalat amb un 87% dels vots l'acord per formar un govern amb Sumar i assolir el suport d'altres formacions polítiques per obtenir la majoria necessària per a la investidura de Pedro Sánchez. A la consulta, que s'ha fet de forma telemàtica des de dilluns i presencial aquest dissabte, han votat el 63,4% dels militants. L'11,93% hi ha votat en contra.


Els resultats en el PSC són similars: el 85,4% de la militància dels socialistes catalans ha ratificat l'acord. A la consulta hi han votat 7.909 militants del PSC, un 61,6% del cens. 

Illa ha participat aquest dissabte en la consulta interna sobre els pactes d'investidura del PSOE (ACN/Ariadna Comas)

ERC treu pit del pacte amb l'Estat

Des d'Esquerra, amb l'acord ja tancat i avalat per la militància, treuen pit del pacte amb el PSOE i del diàleg amb l'Estat. La consellera de Territori, Ester Capella, ha destacat que l'interlocutor els parla de tu a tu. Ho ha dit a "El suplement" de Catalunya Ràdio

"En l'altre costat de la taula hi ha algú que et reconeix la teva legitimitat, que et reconeix que hi ha hagut un xoc de sobiranies, que et reconeix que aquella sentència del Constitucional, que va retallar el que la ciutadania de Catalunya havia decidit en un referèndum, que és l'Estatut, va desencadenar tot el que està passant"

Els republicans també defensen que l'amnistia pactada amb el PSOE implica tothom vinculat al procés, i no només VIPS, com va assegurar divendres Junts.


Feijóo: "Canviar vots per impunitat és corrupció"

Per la seva banda, el PP continua activant la maquinària contra els acords del PSOE amb els independentistes amb les negociacions encara en marxa.

Des del País Basc, el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, ha tornat a carregar contra Pedro Sánchez i l'ha acusat de corrupció pels acords amb Esquerra:

"Em repugna que mercadegi amb els diners dels ciutadans per arribar a la presidència del govern. Em repugna que indulti els corruptes i que premiï amb millor finançament aquells que han malgastat més".

 

Protestes davant la seu del PSOE

Per segona nit consecutiva hi ha hagut protestes aquest vespre davant la seu dels socialistes a Madrid. Centenars de persones s'han manifestat en contra de l'amnistia. 

Entre els congregats al carrer Ferraz hi havia l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre. Convocats a través de les xarxes socials, igual que divendres, els manifestants han tallat el cèntric carrer madrileny i pretenien aproximar-se a la seu socialista, però la policia els ha impedit el pas amb tanques i diverses furgonetes dels antiavalots de la Policia Nacional.

Manifestació, convocada a través de les xarxes socials, davant la seu del PSOE contra la llei d'amnistia
Manifestació, convocada a través de les xarxes socials, davant la seu del PSOE contra la llei d'amnistia (EFE/Rodrigo Jiménez)

"Sánchez dimiteix, Espanya no t'admet", "Ets un etarra", "Que et voti Txapote", o "Puigdemont a presó", han estat algunes de les consignes que han corejat els assistents, que també han carregat contra la premsa acusant-la de "manipuladora". 

Els manifestants, que han estat secundats per alguns veïns que han fet sonar cassoles des dels balcons, han assegurat que dilluns repetiran la protesta. 
 

ARXIVAT A:
JuntsPPInvestiduraPSOECarles PuigdemontPedro Sánchez
Anar al contingut