Falten tres dies perquè es constitueixi el Parlament i encara no ha transcendit si els partits han arribat a algun acord per a la formació de la mesa

Junts se suma a ERC i també permetrà el vot telemàtic dels diputats exiliats

Això suposa un desafiament al Constitucional, que va anul·lar aquest procediment per al diputat Lluís Puig durant la legislatura que ara s'acaba

Junts se suma a ERC i també ha anunciat que en la sessió constitutiva del Parlament, dilluns, comptarà els vots telemàtics dels diputats Carles Puigdemont i Lluís Puig, exiliats.

Això suposa un desafiament al Constitucional, que aquest dimecres va anul·lar el vot des de l'exili de Puig en la legislatura que ara s'acaba, després que el PSC ho portés al tribunal.

Falten tres dies perquè es constitueixi el Parlament i encara no ha transcendit si els partits han arribat a algun acord per a la formació de la mesa, tot i que aquest anunci aplana el camí per a una mesa "antirepressiva", tal com l'han anomenada els partits independentistes.

 

El paper de la CUP i els Comuns, en dubte

Queda la incògnita de si la CUP i els Comuns es podrien sumar a aquest hipotètic acord, dins del qual qui tindria més números per optar a la presidència de la cambra és ERC.

El PSC, com a primera força parlamentària, aspira a la presidència de la cambra, però se li podria escapar si hi hagués un pacte entre Junts, ERC, la CUP i potser els Comuns. Per contra, els socialistes podrien garantir-se la presidència si arriben a un acord amb el PP en què també podrien participar els de Jéssica Albiach.

De moment, Toni Comín, número u de Junts a les eleccions europees, ha fet una crida als Comuns:

"Vull pensar que els Comuns, en la votació de dilluns, no faran el que van fer a l'Ajuntament de Barcelona, ??que és ajuntar els seus vots amb el PP per facilitar o impedir una determinada mesa del Parlament."

El fet de comptar o no els vots telemàtics de Puigdemont i Puig, a més de Ruben Wagensberg, també exiliat, afegeix incertesa a la legislatura i pot influir directament en l'elecció de la mesa.

 

El vot telemàtic, en el punt de mira des de fa temps

En l'última legislatura la mesa del Parlament va comptabilitzar sempre el vot telemàtic de Puig, en un primer moment per decisió de l'aleshores presidenta de la cambra, Laura Borràs, a través de la delegació en un altre diputat de Junts.

El PSC va recórrer aquesta decisió al Constitucional, que li va donar la raó. Com a alternativa, la mesa va habilitar el vot telemàtic per internet, una fórmula proposada per ERC i la CUP. Puig enviava el vot per correu electrònic i, tot i que no es reflectia al marcador, la presidenta el comptabilitzava i l'incloïa a l'acta de la sessió.

El PSC va recórrer també aquest sistema i, aquesta setmana, el Tribunal Constitucional s'ha pronunciat i ha donat la raó als socialistes.

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontToni ComínLluís PuigParlament de Catalunya
Anar al contingut