El Parlament de Catalunya, durant un ple (Europa Press/David Zorrakino)
El Parlament de Catalunya, durant un ple (Europa Press/David Zorrakino)

Esquerra aposta per comptar el vot dels diputats exiliats, en contra del criteri del TC

La diputada dels republicans que formarà part de la mesa d'edat, Mar Besses, defensa que "només el poble de Catalunya té la potestat de definir les majories"

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana aposta per comptar el vot dels tres diputats exiliats en el ple de constitució del Parlament que se celebrarà aquest dilluns. Els republicans són partidaris d'aquesta opció, en contra del criteri del Tribunal Constitucional, que aquest dimecres va anul·lar el vot telemàtic del diputat de Junts Lluís Puig.

En el ple de constitució de la cambra, la mesa d'edat haurà de valorar si compta el vot de Puig i el del cap de llista de Junts, Carles Puigdemont. L'altre diputat que està exiliat, el republicà Ruben Wagensberg, està de baixa mèdica, una situació que sí que contempla el reglament del Parlament per poder delegar el vot.

La diputada d'Esquerra que formarà part de la mesa d'edat, Mar Besses, ha dit en un missatge a la xarxa social X que "només el poble de Catalunya té la potestat de definir les majories":


En un comunicat, Esquerra creu que s'ha de poder "comptabilitzar el vot dels tres exiliats" en el ple de dilluns per "evitar" que el Tribunal Constitucional pugui "alterar majories i torpedinar, per exemple, els vots per aconseguir una Mesa antirepressiva".

A més de Besses, la mesa d'edat la formen Agustí Colomines, de Junts, i Júlia Calvet, de Vox.

L'exconseller Lluís Puig, a Perpinyà el mes de setembre passat
L'exconseller Lluís Puig, a Perpinyà, el mes de setembre passat (ACN)

Una anul·lació que afegeix incertesa a la legislatura

La decisió del Constitucional de considerar nul el vot de l'exconseller de Cultura no invalida els acords adoptats amb el seu vot, però sí que crea un precedent que pot ser important en la legislatura que comença dilluns.

Puig continua com a diputat, però també Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg són a l'exili. Això afegeix incertesa no només al ple de dilluns, sinó també a la legislatura.

Comptabilitzar o no els vots de Puigdemont, Puig i Wagensberg pot influir en l'elecció de la Mesa del Parlament en el ple de dilluns.

El PSC, com a primera força parlamentària, aspira a la presidència de la cambra, però se li podria escapar si hi hagués un pacte entre Junts, ERC, la CUP i potser els Comuns per formar el que defineixen com una "mesa antirepressiva". Els socialistes podrien garantir-se la presidència si arriben a un acord amb el PP en què també podrien participar els Comuns.
 

En la darrera legislatura, la mesa del Parlament va comptabilitzar sempre el vot de Puig, en un primer moment per decisió de l'aleshores presidenta de la cambra, Laura Borràs, a través de la delegació en un altre diputat de Junts.

El PSC va recórrer aquesta decisió al Constitucional, que li va donar la raó. Com a alternativa, la mesa va habilitar el vot telemàtic per internet, una fórmula proposada per ERC i la CUP. Puig enviava el vot per correu electrònic i, tot i que no es reflectia al marcador, la presidenta el comptabilitzava i l'incloïa a l'acta de la sessió.

El PSC va recórrer també aquest sistema i, aquesta setmana, el Tribunal Constitucional s'ha pronunciat i ha donat la raó als socialistes.
 

 

ARXIVAT A:
ERCCarles PuigdemontLluís PuigTribunal Constitucional Parlament de CatalunyaEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut