El líder de JxCat al Parlament, Albert Batet, en roda de premsa al Parlament
El líder de JxCat al Parlament, Albert Batet, en roda de premsa al Parlament

Junts presentarà esmena a la totalitat als pressupostos i acusa Aragonès de triar l'autonomisme

Albert Batet ha anunciat la decisió i ha assegurat que el govern és "el tripartit d'Aragonès, Colau i Sánchez"

RedaccióActualitzat

Junts dirà que no als comptes. La formació liderada per Jordi Turull i Laura Borràs ha anunciat que registrarà una esmena a la totalitat als pressupostos. Diuen que no són bons per a Catalunya, però el seu gest és alhora una reprovació al govern de Pere Aragonès, que consideren que no ha fet cap esforç per mantenir la majoria independentista que el va investir. Segons Junts, Aragonès "ha triat la confortabilitat autonòmica".

"La cúpula d'ERC ha triat amb qui ja pacta a Barcelona i Madrid, i ara també a Catalunya. És el tripartit de Pere Aragonès, d'Ada Colau i de Pedro Sánchez.", assegura Albert Batet, el president del grup parlamentari, que hi afegeix que els comptes "no són uns bons pressupostos per a Catalunya, no responen a les necessitats actuals del país i de la ciutadania".

L'esmena a la totalitat dels pressupostos ha rebut l'aval per unanimitat tant de l'executiva del partit com del grup parlamentari.

Que no ajuden a combatre la inflació, ni tampoc preveuen ajudes a les pimes i als petits i mitjans comerços per fer front a l'increment de la factura de la llum són algunes de les crítiques de Junts als comptes. Tampoc són uns bons pressupostos --asseguren-- en matèria de cohesió territorial, ja que no preveuen mesures que combatin el despoblament rural.

Segons Junts, tampoc milloren el finançament de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública ni compleixen les demandes dels juntaires en matèria de política exterior, ja que no preveuen l'obertura de cap nova delegació a l'estranger aquest any.

És per això que el grup parlamentari de Junts ja està treballant en les esmenes a l'articulat del projecte de llei, un cop sigui aprovat per ERC, el PSC i els Comuns.  

Fins ara, el president Aragonès havia mantingut la mà estesa als seus antics socis de govern perquè s'afegissin a l'acord amb el PSC i els Comuns. Però amb aquest pas dels juntaires queda definitivament desbancada aquesta opció.

Junts insisteix que si el govern els hagués fet les mateixes concessions que ha fet al PSC, hi hauria hagut un govern independentista i uns pressupostos l'1 de gener. Batet, de fet, ha acusat Aragonès "d'abandonar la majoria independentista" i de no haver fet "cap esforç" per mantenir-la.

"Ha trencat la majoria del 52%", ha lamentat el president del grup parlamentari de Junts, que a la tardor va decidir sortir del govern.

Aquesta esmena a la totalitat de Junts s'afegeix a la de la CUP.

 

ARXIVAT A:
JxCatPressupostos de la Generalitat
Anar al contingut