Madrid

Juan Marsé rep el Premi Cervantes, coincidint amb el Dia Internacional del Llibre

L'escriptor català Juan Marsé ha rebut el Premi Cervantes, en una cerimònia al paranimf de la Universitat d'Alcalá de Henares. La cerimònia de lliurament ha estat l'acte central del Dia Internacional del Llibre, data que coincideix amb la commemoració de la mort de Miguel de Cervantes, el 23 d'abril de 1616. L'escriptor, el primer català que rep el Cervantes, ha dedicat el seu discurs a la realitat bilingüe de Catalunya i a la importància de la memòria històrica.

Actualitzat
Juan Marsé ha rebut finalment, després d'anys de ser-ne candidat, el prestigiós Premi Cervantes, que concedeix el Ministeri de Cultura en reconeixement al conjunt de l'obra d'un escriptor i que va guanyar al novembre passat. En el discurs amb què ha rebut el guardó, l'escriptor català ha reflexionat sobre la memòria individual i col·lectiva, sobre la imaginació i el cinema, sobre la dualitat d'escriure en castellà i català i sobre la seva condició d'"escriptor anòmal", segons ell mateix es qualifica.

Marsé ha afirmat que ell "podia haver estat -ho dic sense sarcasme- l''escriptor obrer' que pel que sembla faltava en el prestigiós catàleg editorial", en referència al seu passat com a treballador d'un taller de joieria, però ha dit que finalment no va ser així. Malgrat tot, ha assegurat que, amb la seva obra, ha intentat recuperar "la memòria usurpada" per la llarga dictadura franquista, i ha assegurat que "l'oblit i la desmemòria són part de l'estratègia del poder".

L'escriptor també ha dit que no es considera "un intel·lectual", sinó només un narrador", i que els "plantejaments espinosos, l'anomenada metaliteratura", el deixen "fred".

Pel que fa a la dualitat lingüística i cultural, Marsé ha subratllat que des que té "ús de raó" i que segons la seva opinió "ens enriqueix a tots". Aquesta dualitat és "una tossuda i persistent realitat", i el realisme "és un corrent literari molt nostre, i que encara gaudeix d'un sòlid prestigi", ha dit Marsé. I ha afegit que no vol "instal·lar-se en la identitat cultural per donar lliçons a ningú" ni fer "una defensa excessiva del realisme".

El lliurament del Premi Cervantes, considerat el Nobel de les lletres hispanes, l'han presidit els reis i ha comptat amb l'assistència del president del govern espanyol, a més d'escriptors i representants del món de la cultura i l'educació.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut