Jina Mahsa Amini va morir el setembre del 2023 després de rebre una pallissa per portar mal posat el vel islàmic (Creative Commons)

Jina Mahsa Amini i el moviment de dones de l'Iran, Premi Sàkharov 2023

El Parlament Europeu atorga el guardó a la llibertat de consciència a la jove kurda que va morir apallissada per no portar ben posat el vel islàmic

Actualitzat

El Parlament Europeu ha concedit el Premi Sàkharov 2023 a la llibertat de consciència a la jove kurda iraniana Jina Mahsa Amini i a tot el moviment de dones de l'Iran. Mahsa Amini va morir el setembre de l'any passat després de ser detinguda al carrer per la policia de la moral per no portar ben posat el vel islàmic i rebre una pallissa a comissaria. La jove va ser traslladada en coma a l'hospital, on va morir tres dies després.

La seva mort va desfermar una onada de protestes a tot el país, que van ser reprimides durament per la policia, amb centenars de morts i milers de detinguts. Moltes dones van sortir al carrer sense cobrir-se els cabells, i van ser detingudes per la policia. Alguns dels detinguts van ser condemnats a mort i executats a la forca mesos després.

Una manifestant es talla els cabells durant una manifestació a Istanbul després de la mort de Mahsa Amini (Reuters/Dilara Senkaya)

Tant la mort d'Amini com la repressió posterior de les protestes van ser condemnades també per la comunitat internacional. Al desembre, el govern dels aiatol·làs va anunciar que suprimia la policia de la moral que va detenir Amini, però va mantenir la prohibició que les dones sortissin de casa sense portar el hijab.

Fins i tot ha instal·lat càmeres al carrer per enxampar i sancionar totes les dones que no portin el vel islàmic. Els aiatol·làs al·leguen que incomplir la llei del vel embruta la imatge espiritual del país i propaga la inseguretat.


Un tribut a les persones que lideren la lluita pel canvi

L'anunci del guardó l'ha fet la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, que ha subratllat que el premi és "un tribut a les dones i homes valerosos que, malgrat la pressió creixent, estan liderant la lluita pel canvi" a l'Iran.

Metsola ha destacat que la mort de la jove kurda iraniana, provocada per la violència patida durant la detenció policial, va desencadenar un moviment de dones al país que "està fent història".

Metsola ha recordat que la jove va patir un "assassinat brutal" que va ser un "punt d'inflexió" a l'Iran. Després de la mort de Jina Mahsa Amini, el Parlament Europeu ha denunciat en diverses ocasions la situació dels drets humans a l'Iran i ha demanat sancions contra els responsables de la mort de la jove.

La lluita pels drets de les dones a l'Iran també ha merescut el Premi Nobel de la Pau 2023, en aquest cas, personalitzat en l'activista iraniana Narges Mohammadi, empresonada al seu país. El jurat del Nobel li ha reconegut la seva lluita per la llibertat i contra l'opressió de les dones.

 

ARXIVAT A:
Drets humansParlament EuropeuIran
Anar al contingut