imatges d'un aeroport on s'ha de fer tests de covid
A partir d'aquest dijous es pot viatjar per la UE amb el passaport Covid sense haver de fer altres tràmits (Reuters/Carlos Osorio)

El positius detectats amb antígens no tindran certificat de recuperació de la Covid

El certificat de recuperació és una de les tres opcions per obtenir el passaport Covid que permet viatjar pels països de la UE

Laura GalánActualitzat

El certificat Covid digital de la UE és el document que acredita la situació d'una persona respecte a la Covid-19 i facilita la mobilitat entre els estats membres de la Unió Europea. S'aconsegueix amb una d'aquestes tres opcions: el certificat de vacunació, el certificat de recuperació i el certificat de prova diagnòstica negativa.

Tot i que en un primer moment es va dir que totes les persones que havien passat i superat la malaltia els últims sis mesos - període durant el qual se'ls considera immunes - podrien obtenir el certificat de recuperació, Salut, ara, ho ha matisat.

La primera secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ho explicava així aquest dimecres en roda de premsa: "En el certificat de recuperació tenim la limitació de la Unió Europea que el que defineix la malaltia és una prova PCR. És decisió de la UE, no de Catalunya ni de l'estat. Per tant, si una persona té diagnosticada una malaltia per PCR, durant 180 dies, té aquest certificat de recuperació actiu."

En canvi, queden excloses totes les persones que han passat la Covid l'últim mig any, però han estat diagnosticades només amb una prova d'antígens. Per tant, per poder viatjar pels països de la UE, hauran d'estar vacunades o fer-se una altra prova diagnòstica.

A Catalunya, a partir del novembre, els CAP van fer proves d'antígens a les persones amb símptomes de coronavirus, en comptes de PCR, perquè són més ràpides i més barates i alliberaven els laboratoris, tot i que la PCR és més sensible.

Ara, totes aquestes persones que van passar la malaltia, però no els van fer la prova PCR, no poden al·legar que s'han recuperat davant la UE i, per tant, la suposada immunitat no els serveix per obtenir l'anomenat passaport Covid europeu.

El certificat digital UE Covid ja es pot demanar a La Meva Salut (Parlament Europeu)

 

Certificat per evitar tràmits

El certificat digital UE Covid és una acreditació que facilita viatjar per la Unió Europea durant la pandèmia en condicions de seguretat i evitant tràmits. També se l'ha anomenat certificat verd o passaport Covid.

L'expedeixen les comunitats autònomes, en format digital o en paper, i té validesa a tota la UE durant un any (fins al juliol del 2022). A Catalunya, es demana a través del web La Meva Salut.

Cal acreditar-se amb el DNI o la targeta sanitària i entrar dins l'apartat "Informes i resultats". Des d'allà es pot accedir a la pàgina "Certificat digital Covid UE" per demanar-lo, si es compleixen les condicions. També es pot demanar a través del web del Ministeri de Sanitat.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus SalutTurisme
Anar al contingut