José Andrés a Ucraïna amb la seva entitat WCK
José Andrés a Ucraïna amb la seva entitat WCK

José Andrés, d'aprenent d'El Bulli a obrir el corredor humanitari de Gaza

El xef, que va fundar l'ONG World Central Kitchen el 2010 per oferir menjar a víctimes de guerres i catàstrofes, ja ha lliurat 40 milions d'àpats a Gaza, on Israel ha matat set dels seus cooperants

Redacció/Agències

L'ONG World Central Kitchen (WCK), que aquest dilluns ha perdut set dels seus treballadors a Gaza arran d'un bombardeig de l'exèrcit d'Israel, porta 14 anys fent arribar menjar allà on hi ha una crisi humanitària per catàstrofes naturals o guerres.

El xef asturià José Andrés va fundar l'ONG el 2010 arran del devastador terratrèmol d'Haití amb la idea que "quan la gent té gana, cal enviar cuiners". "No demà, avui", segons assegura al web de l'organització.

Des d'aleshores procura ser a la primera línia d'acció en zones afectades per huracans, incendis forestals, tsunamis, erupcions volcàniques i conflictes bèl·lics, on col·labora amb entitats i voluntaris locals.

World Central Kitchen va repartir menjar a treballadors i voluntaris a La Palma durant l'erupció del volcà Cumbre Vieja el 2021 (Europa Press)

World Central Kitchen també va tenir una activitat important elaborant menús solidaris durant la pandèmia de la covid-19.

El novembre del 2021 Andrés defensava en una entrevista al "Tot es mou" de TV3: "Podem donar menjar a la humanitat i no fer que la terra sigui més pobra".

World Central Kitchen es manté a Ucraïna per donar menjar als afectats per la invasió russa, i també a Gaza, on a finals de març havia preparat més de 40 milions d'àpats gràcies a una xarxa de 67 cuines i un equip amb 3.000 palestins i cooperants internacionals.

L'atac que ha acabat amb la vida de set dels seus treballadors a Gaza ha portat Andrés a demanar a Israel que s'aturin "les matances indiscriminades" i la pèrdua de "vides innocents".

Un asturià criat a Catalunya i candidat al Premi Nobel de la Pau

José Andrés va néixer a Mieres, a Astúries, el 1969, però es va traslladar a Catalunya quan era petit amb la seva família. A finals dels 80 va fer pràctiques en restaurants com El Bulli, on va convertir-se en deixeble i amic de Ferran Adrià.

Als 21 anys es va traslladar als Estats Units, on ha obert una quinzena d'establiments. El xef es va fer molt popular gràcies als seus programes televisius i la revista Time el va incloure entre les 100 persones més influents del món el 2012 i el 2018. El 2020 també li va dedicar una portada.

La seva tasca humanitària el va portar a ser candidat al Premi Nobel de la Pau el 2019. A banda del seu talent culinari i les labors humanitàries, també ha aixecat la veu en defensa de la immigració i contra la política migratòria de l'expresident Donald Trump.

 

ARXIVAT A:
Drets humansGaza
Anar al contingut