Tel-Aviv torna a posar les Nacions Unides en el seu punt de mira (Reuters/Dylan Martinez)

Israel assegura que Hamas ha utilitzat la seu de l'ONU a Gaza per a les seves operacions

L'organisme internacional nega tenir cap constància de túnels sota el seu complex i diu que va abandonar l'edifici cinc dies després de l'inici del conflicte

L'exèrcit d'Israel ha assegurat aquest dissabte que Hamas va fer servir la seu de l'ONU a Gaza per a les seves operacions i ha mostrat armament suposadament localitzat a dins de l'edifici.

També ha dit haver trobat un sistema de túnels del grup islamista, d'uns 700 metres i a uns 18 metres de profunditat del complex, que hi tindria les instal·lacions elèctriques connectades.

En el vídeo que acompanya el comunicat israelià, s'afirma que Hamas ha fet servir l'"oportunitat que li oferia l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA)" diàriament i durant la guerra per atacar els militars i civils israelians.


L'ONU diu que va abandonar l'edifici fa quatre mesos

L'Agència de les Nacions Unides, per la seva banda, ha negat conèixer l'existència d'aquest túnel i ha aclarit que no ocupa la seu des del 12 d'octubre, cinc dies després de l'atac terrorista de Hamas.

El seu comissionat, Philippe Lazzarini, ha assegurat a través d'un missatge a X que n'ha tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació i que no ha rebut cap comunicació oficial sobre aquest assumpte per part de les autoritats israelianes.


Lazzarini ha assenyalat que mentre no hi havia un "conflicte actiu", la UNRWA revisava les seves instal·lacions per dins cada trimestre i que l'última inspecció "es va completar el setembre del 2023", un mes abans dels atacs.

En tot cas, ha ressaltat que l'agència és una organització humanitària que "no té competència militar o de seguretat ni capacitat per fer inspeccions militars del que hi ha, o podria haver-hi, sota les seves instal·lacions", però ha tingut mecanismes per alertar de sospites i ho ha fet: 

"En el passat, quan es trobaven cavitats sospitoses a prop o sota les instal·lacions de l'ONU s'enviaven cartes de protesta ràpidament a les parts del conflicte, incloent-hi les autoritats de facto a Gaza (Hamas) i les autoritats israelianes."

També ha denunciat que aquestes informacions mereixen una recerca independent, però que "no és possible fer-la actualment atès que Gaza és una zona de guerra activa".

Un dels túnels que Israel assegura que Hamas tenia sota la seu de la UNRWA (Reuters/Dylan Martinez)

Una nova acusació

No és el primer cop que Israel posa l'ONU en el seu punt de mira. Fins i tot ha arribat a acusar diversos dels seus membres de participar en els atacs de Hamas del 7 d'octubre.

Això va motivar que l'agència rescindís el contracte a una dotzena dels seus empleats a Gaza i obrís una investigació sobre la seva presumpta participació.

Divuit països -entre els quals els EUA, el Japó, Alemanya i França- van anunciar aleshores la suspensió de les seves contribucions a l'agència, que ha assegurat que es quedarà sense fons abans que acabi el mes.


Alerten que un quart de les famílies de Gaza poden morir de gana

Enmig d'aquestes acusacions, l'ONU ha alertat que almenys un 25% de les famílies de Gaza afronten risc de mort per fam. Apunten que la situació és límit i l'ofensiva israeliana al sud de la Franja pot agreujar-ho tot encara més.

La ciutat de Rafah continua acaparant l'atenció militar d'Israel i també la preocupació internacional. L'exèrcit de Netanyahu ha intensificat la seva activitat en aquesta zona, on s'amunteguen 1,4 milions de persones

En les últimes hores, el govern de Tel-Aviv ha informat que almenys dos caps de Hamas han mort per l'impacte d'un míssil mentre circulaven en cotxe pel sud de la Franja.

Un dels milicians abatuts seria el comandant de Hamas al districte de Rafah i el màxim responsable de seguretat del grup islamista, Ahmed Eliakubi. L'altre seria també un alt oficial de Hamas, Iman Rantisi.

Refugiats palestins a la frontera amb Egipte, a Rafah, al sud de la Franja de Gaza (Reuters/Mohammed Salem)

Forçant una evacuació inviable

Aquesta operació forma part de l'ofensiva israeliana al sud de la Franja, que també contempla l'evacuació dels civils.

Netanyahu només ha parlat d'establir plans d'evacuació segurs, però els membres més ultres del gabinet no amaguen la seva voluntat d'expulsar civils i recolonitzar algunes parts de la Franja.

Un desallotjament general que no sembla viable, tenint en compte que Egipte insisteix que no obrirà la frontera, i que, a més, no queda cap lloc a Gaza on fugir.

 

ARXIVAT A:
Drets humansIsraelGazaONUGuerra a GazaHamas
Anar al contingut