Pròxim Orient

Israel amenaça d'ampliar l'ofensiva sobre Gaza mentre l'ONU alerta del perill humanitari

L'exèrcit hebreu ha bombardejat diversos objectius de la franja de Gaza aquesta matinada després que ahir va rebutjar l'alto el foc proposat pel govern de Hamas. El secretari general de l'ONU, Kofi Annan, i altres organismes humanitaris han alertat que la situació en molts indrets de la Franja és insostenible i han reclamat que es faciliti l'accés d'ajuda humanitària. L'exèrcit ha optat per replegar-se de part de Gaza i fer incursions puntuals, però també ha amenaçat d'ampliar l'ofensiva. Ahir, van morir almenys set palestins a mans d'Israel, entre ells una nena de 6 anys i la seva família.

Actualitzat

Israel ha bombardejat aquest matí diversos objectius palestins a la franja de Gaza després de rebutjar un alto al foc demanat pel govern palestí de Hamas i tornar a exigir l'alliberament del soldat segrestat fa una setmana. Els atacs han ferit almenys quatre persones, un de greu; tots activistes de les Brigades dels Màrtirs d'Al-Aqsa, el braç armat d'Al-Fatah. Segons l'exèrcit hebreu, tenien la finalitat d'evitar que els palestins transportin material militar. També ha mort un palestí de 18 anys per una explosió d'origen desconegut al sud de la Franja, a Khan Yunis.

La ràdio hebrea ha informat també d'un ferit israelià per una arma casolana fabricada per milícies palestines. El govern hebreu amenaça d'ampliar l'ofensiva després que ahir va abandonar el nord de la Franja i va concentrar la pressió sobre l'est de la ciutat de Gaza. Per primer cop, van entrar tancs israelians a la ciutat.

Kofi Annan ha reclamat l'accés immediat de personal i ajuda humanitària a la franja de Gaza. En un comunicat, Annan reconeix que la situació és insostenible allà on els atacs de l'exèrcit d'Israel són més contundents i que cal que hi arribi ajuda urgentment. La falta d'electricitat afecta gran part de la població de la Franja i les organitzacions humanitàries alerten que els palestins són a punt de la catàstrofe.

La declaració arriba després d'una altra jornada de violència a la zona. Israel va matar ahir una nena palestina de 6 anys i la seva família en un bombardeig sobre casa seva a la ciutat de Gaza. Quaranta persones han mort els últims tres dies d'ofensiva militar. Segons l'exèrcit hebreu, des de l'inici de la incursió, ara fa tretze dies, han matat uns setanta palestins.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut