Irene Muzás, la primera rabina catalana i una de les poques d'Europa, ordenada a Alemanya

La rabina considera que al judaisme i a altres religions "hi ha tota una revolució de dones que volen practicar la seva religió sense imposicions"

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge s'ha ordenat la primera dona rabina catalana a la Universitat de Potsdam, a Alemanya. És la barcelonina Irene Muzás Calpe, membre de la comunitat jueva Atid, que ha acabat els quatre anys d'estudi de teologia del judaisme i el mes que ve es farà càrrec d'una de les sinagogues de Barcelona

Muzás es converteix així en la primera rabina de Catalunya i de l'estat espanyol. I és una de les poques de tot Europa. Amb ella s'han ordenat aquest diumenge una francesa i un germano-colombià, tots tres adscrits a la branca tradicional masortí, una de les més progressistes dins el judaisme.

La Irene hauria pogut estudiar a Londres o a Nova York, però es va decidir per Potsdam pel simbolisme que suposa Alemanya per a qualsevol jueu:

"Quin millor lloc que tornar a Berlín on s'estan fent esforços per recuperar la vida jueva que hi havia --que no es podrà recuperar mai--. Però sí que s'estaven fent esforços i em vaig dir: 'És una bona manera de reparar aquest mal.' Estudiem per formar-nos per continuar aquest llegat jueu."

A la cerimònia, davant les màximes autoritats del judaisme mundial, incloent-hi el vicepresident del Consell Central dels jueus d'Alemanya, Irene Muzás ha defensat la seva tesi i, sobretot, el seu missatge feminista en un àmbit especialment difícil per les dones. Considera que al judaisme i a altres religions "avui en dia hi ha tota una revolució de dones que volen practicar la seva religió sense imposicions".

Els tres rabins que s'han ordenat aquest diumenge a la universitat de Potsdam
Els tres rabins que s'han ordenat aquest diumenge a la Universitat de Potsdam (CCMA)

El principal referent entre les dones rabines a Alemanya és Regina Jonas, ordenada l'any 1935 abans de ser deportada a Theresienstadt i posteriorment assassinada al camp d'extermini d'Auschwitz

Com Irene Muzás explica, Regina Jonas "va demostrar de manera lògica i racional escrivint una tesi rabínica" que els textos rabínics deien que sí que era possible que una dona s'ordenés rabí. 

Part de la comunitat jueva masortí de Catalunya s'ha desplaçat fins a Alemanya per l'ordenació de la Irene. La presidenta de la comunitat, Silvia Leida, confia que l'ordenació de la primera dona catalana els apropi més a la societat perquè assegura que no volen ser una comunitat amagada: "Volem que se'ns conegui, que es coneguin les festes, que vegin que nosaltres mirem el futur."

La tesi d'Irene Muzás dóna una visió feminista en un àmbit, la religió, especialment difícil per les dones
La tesi d'Irene Muzás dona una visió feminista en un àmbit, la religió, especialment difícil per a les dones (CCMA)

 

ARXIVAT A:
FeminismeReligió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut