Un cotxe de la Guàrdia Civil
La Guàrdia Civil investiga el crim, que ha passat aquest diumenge a la nit (Guàrdia Civil)

Investiguen la mort de dues nenes de 2 i 4 anys i el pare com a violència vicària a Almeria

L'home estava pendent d'un judici d'aquí a tres setmanes per violència contra la mare de les menors, de qui tenia una ordre d'allunyament

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil investiga la mort d'un home i les seves dues filles, de dos i quatre anys, a Almeria, en el que podria ser un cas de violència vicària.

Ha passat al municipi de Gérgal aquest diumenge a la nit.

L'home, de 35 anys, estava pendent d'un judici d'aquí a tres setmanes per violència contra la mare de les menors, de qui tenia una ordre d'allunyament i motiu pel qual portava una polsera de control.

No obstant això, mantenia el règim de visites amb les filles els caps de setmana.

L'home hauria mort les filles i després s'hauria suïcidat.
 

Què fer en situacions de violència vicària?

La violència vicària és una forma de violència masclista. Els fills de les dones víctimes de violència de gènere, així com els menors subjectes a la seva tutela, guarda i custòdia, són víctimes directes d'aquest tipus de violència. Així es defineix en el "Pacte d'estat contra la violència de gènere" del 2017.

A més, sovint aquests menors són utilitzats pel maltractador per fer mal a la mare. En els casos més extrems, assassinant-los.

Segons dades del Ministeri d'Igualtat, 52 menors han estat assassinats des del 2013 pel seu pare, o la parella o exparella de la mare. Les dues últimes víctimes menors són dos infants morts a Barcelona el gener, presumptament assassinats pel seu pare.

A Catalunya, només n'hi ha un cas reconegut com a tal pels Mossos, el del Leo, un nen de dos anys que va morir assassinat pel seu pare l'estiu del 2021. Ara bé, tant el Departament d'Igualtat i Feminismes com el Ministeri d'Igualtat inclouen també els dos germans assassinats a Barcelona fa dos mesos.

Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia cada dia de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió també es pot trucar al 112 o demanar ajuda al WhatsApp 601 00 11 22.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere.

També es pot recórrer a serveis com les oficines d'informació de l'Institut Català de les Dones (ICD) o els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i els Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE).

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut