Barcelona

Homs denuncia pressions del govern espanyol a Dinamarca per la votació sobre el procés català

"Imagino que al govern espanyol li cou que el Parlament danès hagi debatut sobre el procés a Catalunya", ha dit Homs

Actualitzat

El govern ha denunciat les pressions que el govern espanyol ha exercit sobre els partits del Parlament de Dinamarca perquè votessin en contra de la moció que defensa el dret de decidir de Catalunya. En roda de premsa després del consell executiu dels dimarts, el portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, ha atribuït precisament l'augment de vots en blanc al Parlament de Dinamarca a les pressions que la diplomàcia espanyola està fent a l'exterior.

"Imagino que al govern espanyol li cou que el Parlament danès hagi debatut sobre el procés a Catalunya", ha dit Homs

Homs ha lamentat que des del govern espanyol "acaben fent accions que són estranyes, allunyades d'una llarguíssima tradició diplomàtica com tenen d'altres països europeus". En la mateixa línia, el portaveu del govern ha dit que "no el sorprendria gens" que el govern espanyol hagués pressionat també el Vaticà sobre el procés, tal com ha denunciat Sor Lucía Caram.

"El govern espanyol es comporta de forma molt estranya a l'exterior, en tinc informació i ens consta", ha reblat.

I encara sobre l'estat que acull la Santa Seu, ha qualificat d'"hipòtesi bastant versemblant" que el govern obri una delegació d'Afers Exteriors de la Generalitat al Vaticà, tot i que ha dit que no en podrà donar detalls ja que no està confirmat.

Nega cap remodelació de govern

D'altra banda, Francesc Homs, a preguntes dels periodistes, ha negat, a més, que de moment hi hagi cap previsió de canvi de consellers en el govern. A les últimes hores, s'havia apuntat que Ramon Espadaler abandonés la Conselleria d'Interior per dedicar-se al 100% a la gestió de Convergència i Unió.

Homs ha valorat la decisió del jutge Pedraz de no reobrir el cas de la presumpta xivatada de dos policies nacionals a un grup jihadista que estava sent seguit pels Mossos. El conseller de Presidència i portaveu del govern ha dit que els Mossos d'Esquadra actuaven com a policia judicial i no van presentar cap demanda per aquest cas, sinó que van passar tota la informació al jutge.

Per això, ha demanat "més serenitat" al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i ha dit que "o actua amb desconeixement o amb intenció política".

Finalment, també ha explicat que el govern ha demanat a l'executiu espanyol que fixi una reunió de la Junta de Seguretat Ciutadana. Està convençut que, després d'enviar una notificació, es formalitzarà en els propers dies.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut