Madrid

Homs adverteix Sánchez: "Si vol l'abstenció ha de permetre un referèndum a Catalunya"

Pedro Sánchez es reuneix aquesta tarda amb els representants d'ERC i Democràcia i Llibertat al Congrés dels Diputats

RedaccióActualitzat

El líder del PSOE es reuneix aquest dimarts a la tarda al Congrés amb els representants de les formacions sobiranistes a la cambra baixa, Francesc Homs, de Democràcia i Llibertat, i Gabriel Rufián i Joan Tardà, d'Esquerra Republicana de Catalunya, dels quals ja ha dit que no en buscarà el suport a la investidura.

Abans de la trobada, el portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha dit a "Els matins" de TV3 que, si Pedro Sánchez vol la seva abstenció en el debat per investir-lo president, ha de permetre el referèndum a Catalunya; és "una signatura pendent", ha afirmat.

"Estem al servei de la majoria de Catalunya. A favor no hi votarem, perquè no compartim projecte ni ens sentim implicats, i si vol l'abstenció ha de permetre un referèndum a Catalunya."

Homs, que ha agraït que Iglesias hagi mantingut el referèndum en la seva proposta, ha insistit: "O hi ha referèndum o de cap de les maneres podem considerar l'abstenció". En la mateixa línia, el diputat d'ERC Joan Tardà ha explicat a "Els matins" de TV3:

"Si un hipotètic govern espanyol plantegés un referèndum a l'escocesa, inevitablement el partit, les institucions i la societat de Catalunya haurien d'assumir aquest debat. No posem els carros davant dels bous."

Tot i això, el republicà dubta que "en aquests moments el sistema polític espanyol sigui capaç d'assumir allò que reclama Catalunya, que és exercir el dret a decidir". Per Tardà, si, finalment, el PSOE pacta amb Podem, "vindrà amb el referèndum sota el braç. O hi ha referèndum o bé no hi haurà acord entre Podem i el PSOE".

El portaveu de DL al Congrés ha explicat que aquest dilluns van parlar amb Joan Tardà de com enfocar la reunió amb el líder socialista. En aquest sentit, ha explicat que van acordar que tots dos recordaran a Sánchez que estan al servei del govern de Catalunya i li exigiran que li diguin què vol fer. També que "si al final posessin sobre la taula el referèndum" ho haurien de valorar "de la manera adequada".

Sobre la trobada amb el líder socialista, Joan Tardà ha explicat que escoltaran "els seus arguments", tot i que ja els saben: "i ni tan sols vol la nostra abstenció"; però "ell també haurà d'escoltar els nostres arguments": mandat democràtic 27-S i com el portaran a terme. Per Tardà, Sánchez és "coherent amb la manera de pensar" i sobre el referèndum és "més retrògrad que Zapatero; no enganya". Malgrat tot, diu que li reclamaran que es manifesti sobre si vol un govern amb Podem o amb la dreta espanyola, i "un cop hagi desfullat margarida, que ens torni a convocar i en parlem".

En qualsevol cas, Homs està convençut que "encara queda molt de partit" a partir del dia 5 de març: "Si no es canvia de parer sobre el referèndum, tinc la sensació que el dia 5 s'obrirà una nova etapa en aquest procés d'investidura i arrencarà el rellotge del temps".

Podem posa condicions

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va presentar aquest dilluns el document de la seva formació per donar suport al PSOE, un document que recull, entre altres elements, el referèndum per a Catalunya com a "imprescindible". L'exigència, que Iglesias va recordar que anteriorment havia defensat el PSC, va tornar a aixecar una forta convulsió a l'interior del PSOE i l'ombra d'unes noves eleccions va tornar a planar sobre la vida política.

Amb el compte enrere per a la investidura en marxa, el ple començarà el 2 de març. Pedro Sánchez no ho té fàcil perquè, a més del referèndum que el PSOE rebutja, Podem també reclama quotes de poder estratègiques en un futur govern d'esquerres i proposa un pla d'increment de la despesa social de 28.000 milions d'euros que necessàriament hauria de suposar una pujada d'impostos.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut