Vehicle militar israelià amb presoners sortint de Gaza
Un vehicle militar israelià amb presoners sortint de Gaza (EFE)

Netanyahu rebutja la proposta de treva de Hamas i diu que la victòria és "cosa de mesos"

L'organització islamista ha plantejat un alto el foc permanent i l'alliberament dels ostatges a canvi de 1.500 presos

RedaccióActualitzat

Israel rebutja la proposta d'alto el foc de Hamas i es compromet a derrotar-lo. En un discurs televisat, Benjamin Netanyahu, ha assegurat que "la victòria està a l'abast" i acabarà "en qüestió de mesos". A més, ha afegit que només la desfeta total del moviment que governa la Franja restablirà la seguretat d'Israel.

De fet, les tropes israelianes estarien preparant una ofensiva terrestre a l'extrem sud de l'enclavament, a Rafah. En aquesta ciutat, fronterera amb Egipte, s'aglutinen més d'un milió de civils i en cas de prendre'n el control, Israel s'asseguraria dominar el conjunt de la Franja.

El primer ministre insta així, a seguir exercint "pressió militar" sobre Gaza fins a aconseguir "una victòria absoluta" que inclogui un alliberament dels ostatges, sense acceptar les demandes de Hamas. I és que, segons ha afirmat, "sucumbir-hi només portarà a una altra massacre".

Netanyahu ho ha anunciat un dia després de rebre la proposta de Hamas. El grup islamista ha presentat una treva de quatre mesos i mig en què s'alliberarien ostatges israelians i presos palestins i també es retirarien de la Franja les forces israelianes. 

És la reacció de l'organització islamista a la mediació que estan fent Qatar, Egipte i els Estats Units. La resposta de Hamas arriba després d'una setmana de reunions maratonianes entre totes les parts implicades, les diferents faccions palestines armades i els mediadors.

Hamàs proposa una treva de quatre mesos: alliberament d'ostatges israelians i presos palestins
Tancs israelians a prop de la frontera de la Franja de Gaza aquest dilluns (Reuters)

La proposta de Hamas: una treva en tres fases

Hamas ha proposat un acord de treva en tres fases de 45 dies cadascuna, en què els islamistes alliberarien els 136 ostatges segrestats el 7 d'octubre; entre ells es comptabilitzen els 31 que han mort durant el captiveri. A canvi, reclamarien l'alliberament d'uns 1.500 presos palestins, segons algunes informacions. 

► Primera fase

Posarien en llibertat dones i nens (menors de 19 anys), persones grans i malalts. A canvi, Hamas exigiria la posada en llibertat d'un nombre determinat de presoners palestins

L'altra gran condició és que, en aquesta fase inicial, les tropes israelianes es retiressin de tota la Franja i que es permetés l'entrada d'ajuda humanitària i es reconstruïssin hospitals i camps de refugiats. 

En el document, Hamas torna a exigir converses per a un alto el foc permanent i posar fi a la guerra, un requisit que Netanyahu, fins ara, sempre ha rebutjat frontalment. 

► Segona fase

En la segona fase, planteja que tots els homes segrestats siguin alliberats, a canvi d'un nombre per determinar de presos palestins i la retirada completa de l'exèrcit israelià de la Franja de Gaza.

► Tercera fase

I per a la tercera fase, proposa l'intercanvi dels cossos dels ostatges morts, com a mínim 27, i altres presos ja difunts. 

Hamàs proposa una treva de quatre mesos: alliberament d'ostatges israelians i presos palestins
Blinken i Netanyahu, reunits aquests dimecres a Jerusalem (EFE/David Azagury)

Blinken no aconsegueix l'acord

Blinken s'ha trobat aquest dimecres amb el primer ministre israelià.

Durant la trobada, han analitzat la proposta de Hamas. El secretari d'Estat nord-americà també s'ha reunit amb el ministre de Defensa, amb alts responsables de l'exèrcit i amb el president israelià, Isaac Herzog. Després de llegir el document del grup islamista, Blinken ha admès: "Encara hi ha molta feina per fer, però és possible."

Finalment, el secretari d'Estat nord-americà no ha aconseguit que s'arribés a un acord en un conflicte que va començar el 7 d'octubre i on ja han mort 1.200 israelians i 27.700 palestins.

ARXIVAT A:
IsraelGuerra a GazaHamas
Anar al contingut