Grífols ha investit 1.000 milions de dòlars en la planta als Estats Units
Grifols ha invertit 1.000 milions de dòlars en la planta als Estats Units

Grifols vol passar pàgina del sotrac de Gotham: "Intentarem ser més clars"

La companyia admet errors a l'hora d'explicar-se i busca convèncer els mercats financers

RedaccióActualitzat

Grifols confia convèncer accionistes i inversors que es podran recuperar del sotrac a borsa per l'atac d'un fons especulatiu. El nou conseller delegat de la companyia, Nacho Abia, atribueix part de la crisi a errors propis, en declaracions a TV3.

"Potser ho podríem haver fet millor. Intentarem, de cara a futur, ser una mica més clars."

Abia insisteix que els comptes de l'empresa són públics i reflecteixen la seva situació real. "Aquesta és una empresa que ha crescut moltíssim", diu, "i el creixement crea una complexitat societària que és real".
 

L'atac de Gotham

A principis d'any, el fons baixista Gotham va publicar un informe que qüestionava els comptes de Grifols i l'acusava de rebaixar el deute de la companyia.

Aquí començava un calvari per a l'empresa, que va veure com el seu valor en borsa es desplomava. Gotham posava el focus també en la gestió i la relació de l'empresa amb una altra societat, Scranton, en què participen membres de la família Grifols.
 

Toca pair el deute

En les últimes setmanes, s'han produït canvis en la direcció de l'empresa que han implicat un pas al costat de la família i l'aterratge d'Abia com a nou conseller delegat.

Uns canvis que, segons Gotham, són la mostra que els seus arguments anaven en la bona direcció. La Comissió del Mercat de Valors no ha trobat "errors significatius" en els comptes de l'empresa, però sí que ha detectat deficiències greus a corregir. A conseqüència d'això, l'empresa ha fet aflorar 1.000 milions d'euros més de deute, fins a superar els 10.000 milions.

Un deute que l'empresa haurà de refinançar. L'any que ve, segons els càlculs del mercat, vencen deutes per valor de 929 milions d'euros, i el 2025 arribaran als 2.241 milions. 

Plans clars per convèncer els mercats

El creixement de l'empresa en els últims anys s'ha basat en adquisicions, inversions a base de deute que ara s'han de tornar.

Abia creu que Grifols ha de rendibilitzar l'esforç comprador dels últims anys i traduir-lo en més guanys per poder carregar aquesta motxilla i, gradualment, alleugerir-la.

"Les inversions ja estan fetes; el nostre futur industrial està molt assegurat."

El conseller delegat espera que el creixement de les vendes ajudi a generar ingressos. "El més important és que els mercats financers estiguin tranquils i entenguin els nostres plans de generació de caixa i repagament del deute. Tot això ho explicarem amb tota la claredat possible. Malgrat la tempesta, el nostre negoci continua creixement un 8%", diu Abia. 

El nou conseller delagat de Grífols, Nacho Abia
El nou conseller delegat de Grifols, Nacho Abia (Grífols)

Amb el càrrec estrenat fa quinze dies, el nou conseller delegat es mostra convençut que la recuperació del valor de l'acció i la reputació aniran en paral·lel i que el refinançament i la desinversió a la Xina encarrilaran la reducció del deute
 

Pas al costat de la família

Grifols vol passar pàgina i ho ha volgut escenificar amb un acte institucional en una de les seves instal·lacions més capdavanteres als Estats Units, la seva planta a Clayton, la joia de la corona. Grifols la va comprar el 2011, però el seu funcionament des del 1974 ha permès convertir el 50è aniversari en un acte de transfusió d'orgull en un moment delicat.

La família fundadora està fent un pas al costat, i el fa reivindicant-se. D'entrada, aprofitant l'acte a la planta de Clayton. "Els altres competidors, sigui per fusions o compres, han perdut la marca. Continuen al sector, però amb noms i propietaris diferents. En canvi, Grifols es manté", ha dit Raimon Grífols, vicepresident de l'empresa, durant el seu parlament. 

Grifols ha invertit en la seva planta de Carolina del Nord 1.000 milions de dòlars i ha multiplicat per quatre la seva capacitat; un creixement que la companyia defensa com a estratègic però que també està lligat a l'endeutament que assenyalava l'atac del fons especulatiu. L'aniversari ha propiciat la imatge d'entesa en el relleu i l'assumpció que s'hauria pogut explicar millor un creixement tan gran com complex.

ARXIVAT A:
Borsa Empresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut