Madrid

Grande-Marlaska decreta presó per a quatre dels cinc detinguts a Espanya en l'operació contra l'aparell d'extorsió d'ETA

El jutge de l'Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska, ha enviat a la presó quatre dels cinc detinguts dimarts passat en el marc de l'operació contra l'aparell d'extorsió d'ETA. L'últim a ingressar a la presó ha estat Ramón Sagarzazu Olazaguirre, per un delicte d'integració o col·laboració amb organització terrorista. En canvi, el magistrat ha deixat en llibertat Ignacio Aristizábal Iriarte, que haurà de personar-se setmanalment al jutjat més pròxim. Abans que Sagarzazu, ja havien ingressat a presó els altres tres detinguts: Jean Pierre Harocarene, José Carmelo Luquín i Joseba Imanol Elosúa Urbieta.

Actualitzat

Fernando Grande-Marlaska ja ha enllestit els interrogatoris als cinc detinguts a l'estat espanyol en relació amb la xarxa d'extorsió d'ETA. El magistrat de l'Audiència Nacional ha decretat presó per a quatre d'ells, mentre que un cinquè -Ignacio Aristizábal Iriarte- ha quedat en llibertat amb la condició que es presenti cada setmana al jutjat més pròxim al seu domicili.

Dijous passat va ingressar a la presó Jean Pierre Harocarene, com a presumpte integrant de l'aparell d'extorsió d'ETA. A Harocarene el va seguir, tan sols 24 hores més tard, José Carmelo Luquín Vergara, gendre de Joseba Imanol Elosúa, el principal imputat en l'operació policial. Aquest dissabte ha estat el torn del mateix Elosúa i també de Ramón Sagarzazu Olazaguirre els que han seguit les passes d'Harocarene i Luquín i han ingressat a la presó.

Segons les investigacions, els cinc detinguts a l'Estat espanyol, juntament amb set més arrestats a França, formaven part de l'aparell d'extorsió d'ETA, que operava a tots dos països des de fa vint anys. La seva feina consistia en la gestió i recaptació de l'impost revolucionari exigit a empresaris i industrials espanyols al País Basc i Navarra. L'operació és fruit de dos anys d'investigació i ha estat coordinada pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska i la magistrada antiterrorista francesa Laurence le Vert.

En l'operació, que està sota secret de sumari, s'han embargat béns patrimonials amb un valor estimat de més de 700.000 euros, entre ells un establiment d'hostaleria regentat per Joseba Imanol Elosúa Urbieta, així com altres immobles suposadament adquirits amb els diners que s'obtenien a través de l'impost revolucionari.

Anar al contingut