Barcelona

Govern, institucions i partits, en l'ofrena a Companys pels 75 anys de l'afusellament

Més de 300 persones han pujat fins al fossar de Santa Eulàlia per homenatjar el president mort pel règim franquista

Actualitzat

Els actes d'homenatge a Lluís Companys en el 75è aniversari del seu afusellament han començat al castell de Montjuïc, amb la tradicional marxa de torxes. Una munió de llums s'han aplegat a trenc d'alba per pujar fins al lloc on va morir Companys, com és tradició. Però a diferència d'altres anys, el d'avui ha estat un acte multitudinari.

Unes 300 persones han assistit a l'acte, convocat per Esquerra Republicana, que ha precedit l'homenatge d'institucions i partits. Hi ha hagut tants assistents que molts han preferit veure les ofrenes des de dalt, fora del recinte de fossar de Santa Eulàlia, per poder gaudir d'una bona perspectiva.

Els més matiners han estat els membres d'ERC, que poc després de les 6 s'han dirigit cap al fossar on el president Companys va ser afusellat a trenc d'alba, a dos quarts de set del matí. També hi han participat membres de CDC i Junts pel Sí.

El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch; el president d'ERC-Barcelona, Robert Fabregat, i l'advocada i consultora Gemma Calvet han participat en l'acte. Bosch ha parlat de la mort de Companys com "una mort que dignifica".

Els republicans s'han queixat que el govern espanyol encara ni ha demanat perdó ni ha anul·lat el judici que el va condemnar a mort. Els republicans també han reclamat que es dignifiqui el bust de l'expresident de la Generalitat, on s'hi han tornat a fer ofrenes florals.

Després els republicans han cantat "Els segadors" i s'han llançat tres salves d'honor.

En el pla institucional, el president Artur Masjuntament amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han anat fins al fossar de Santa Eulàlia, al castell de Montjuïc, on Companys va ser afusellat per un escamot franquista, per fer-li una ofrena.

Més tard, Mas i tot el govern també han fet la tradicional ofrena al fossar de la Pedrera, on està enterrat el president de la Generalitat Republicana. 

Prèviament, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha glossat la figura de Lluís Companys i el que va significar. Junqueras ha demanat aprofitar "la millor oportunitat històrica que té Catalunya per aconseguir la seva independència i poder conviure amb la resta de països del món". 

El president Artur Mas ha participat en els actes d'homenatge a Companys abans d'anar a declarar com a imputat pel procés participatiu del 9-N.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut