Consell de Govern
Consell de Govern

Fil a l'agulla a una llei òmnibus per recuperar-ne quatre de suspeses pel Constitucional

El govern fa els primers passos per recuperar, entre altres, la llei de l'Agència de Protecció Social i la d'igualtat de gènere

Actualitzat

Primer pas del govern per recuperar lleis anul·lades o suspeses pel Tribunal Constitucional. Ha aprovat la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei per posar en marxa alternatives legals que donin efectivitat a aquestes disposicions. Serà una "llei òmnibus".

Ara, el govern vol recuperar totes les lleis però per blocs. El primer inclou quatre normes:

- la llei d'igualtat efectiva d'homes i dones
- la llei del canvi climàtic
- la llei d'associacions de consumidors de cànnabis
- la llei de l'Agència Catalana de Protecció Social

 

 

El president Quim Torra ho va anunciar, solemne, en el missatge institucional de Cap d'Any. Posava fil a l'agulla al compliment d'una moció que va aprovar al Parlament la majoria independentista, amb els vots en contra dels comuns i les mans alçades de Ciutadans, PSC i el Partit Popular.

El text de la moció, en el segon apartat, insta el govern a fer efectiu el contingut dels articles suspesos pel Constitucional de les 14 normes impugnades pel govern de Rajoy. La majoria aprovades amb amplis consensos.

 

 

Però quan el president Pedro Sánchez arriba a La Moncloa vol demostrar que no és Rajoy. Que el diàleg amb Catalunya també passa per reduir la conflictivitat entre administracions. I amb Torra, per primer cop a La Moncloa, acorden la retirada dels recursos de les lleis d'àmbit social.

Fins ara, però, només han retirat els recursos que afecten dues lleis. La de sanitat catalana, que torna a estar en vigor, i la d'emergència habitacional, que s'ha retirat parcialment. Dos apartats. N'hi ha un tercer, el de l'expropiació durant el procés de desnonament, que continua anul·lat.

 


Què suposarà recuperar aquestes lleis?

Amb aquestes lleis es podrà, per exemple, incloure la conciliació i la racionalització d'horaris als plans d'igualtat de les empreses; qualificar com a discriminació per raó de sexe l'assetjament sexual a la feina; l'existència d'un responsable sindical d'igualtat als centres de treball; regular la representació paritària a la negociació col·lectiva; decidir sobre els permisos de "fracking" i que el sector públic a Catalunya compti amb agències de protecció social.

Queden per a més endavant les lleis de comerç, de ciberseguretat, d'ordenació del transport de viatgers, d'impostos a les begudes ensucrades i la modificació de la llei de presidència de la Generalitat.

Per poder-les aplicar, algunes d'aquestes normes només necessiten una modificació menor, gairebé tècnica. D'altres, en canvi, caldrà reformular-les perquè el Parlament les pugui tornar a aprovar sense enfrontar-se amb el Constitucional.

El govern podria incloure les lleis de caràcter social a la llei d'acompanyament dels pressupostos. Un incentiu per aconseguir el suport dels comuns als comptes del 2019, ara en plena negociació.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezQuim TorraCrisi climàticaIgualtat de gènereCànnabisTribunal Constitucional
Anar al contingut