La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, després de la reunió entre Torra i Sánchez (EFE)
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, després de la reunió entre Torra i Sánchez (EFE)

El govern espanyol vol "aixecar el veto a les lleis socials" catalanes suspeses pel TC

Actualitzat

El govern espanyol vol "aixecar el veto a les lleis socials" catalanes suspeses pel TC, com la de pobresa energètica, la del canvi climàtic o l'accés universal a la salut. Ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, després de la reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dilluns a La Moncloa.

Calvo també ha apostat per donar "una resposta política" a la "crisi política" que està travessant Catalunya. Calvo ha defensat la "normalització de les relacions" entre el govern espanyol i el "govern legal i legítim de Catalunya" i que, a partir d'ara, es facin "amb la naturalitat que correspon". Entre els punts que s'han debatut a la trobada, també hi ha l'impuls del corredor mediterrani.

Des del compte de Twitter de Sánchez, s'ha insistit en aquesta "normalització de les relacions" en una piulada que considera la reunió d'aquest dilluns com "un punt d'arrencada":

 

 

"L'autodeterminació no existeix"

En la reunió, el president de la Generalitat ha parlat sobre autodeterminació, a la qual cosa el cap de l'executiu espanyol ha respost recordant "l'altíssim autogovern" i la "descentralització política" de Catalunya. Com en anteriors ocasions, Sánchez s'ha remès al compliment de l'article 2 de la Constitució i a l'Estatut de Catalunya.

Calvo ha negat que l'autodeterminació sigui una opció en la situació actual:

"L'autodeterminació no existeix en cap democràcia del món i tampoc a la nostra, per tant hi ha molt poca cosa a parlar d'això."

 

"No hi ha presos polítics"

Una altra de les qüestions que Torra volia tractar en la reunió és la situació dels dirigents independentistes empresonats. En aquest sentit, Calvo ha negat que a Espanya hi hagi "presos polítics" i ha assenyalat que aquesta qüestió depèn dels jutges:

"No hi ha presos polítics en el nostre país. El govern d'Espanya no interfereix en l'ordre judicial."

 

Calvo ha comparegut després de la reunió entre el president del govern espanyol i el de la Generalitat (EFE)

 

Convocatòria de la comissió bilateral

En la reunió, Torra i Sánchez també han decidit convocar la comissió bilateral Estat-Generalitat en el marc d'aquesta normalització de relacions entre les dues administracions. La comissió bilateral no es reuneix des de l'any 2011.

Segons ha confirmat Calvo, els dos presidents també han acordat mantenir una comunicació fluïda i que no es produeixi cap "curtcircuit" en aquesta relació.

Una trobada "de treball" i "cordial"

Calvo ha comparegut poc després que acabés la reunió entre Torra i Sánchez. Quan ha acabat la trobada, des del compte de Twitter de La Moncloa s'ha fet una piulada en català informant del final de la reunió i apostant per "recórrer junts el camí".

 

 

La trobada entre els dos presidents ha estat "cordial" i ha superat "el llindar d'una reunió protocol·lària" i ha estat "una trobada seriosa de treball", segons han afirmat fonts de La Moncloa.

ARXIVAT A:
Quim TorraPedro SánchezProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut