Torra diu que el 2019 servirà per assolir "el mandat democràtic de llibertat"

El president de la Generalitat anuncia que al primer consell executiu es recuperaran les lleis socials suspeses pel Constitucional

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha pronunciat aquest diumenge el seu primer discurs de Cap d'Any. Llibertat, diàleg i unitat són les tres paraules que han vertebrat el missatge. En poc més de set minuts, Torra, que ha tingut un record per als presos i exiliats, també en l'escenografia, ha anunciat que activarà les lleis socials que van ser suspeses pel Tribunal Constitucional.

Des del Saló Verge de Montserrat del Palau de la Generalitat, Torra assegura que el 2019 serà l'any de la llibertat i la revolta davant la injustícia:

"L'any que aviat començarà ha de servir, precisament, per realitzar el mandat democràtic de llibertat, per revoltar-se davant de la injustícia i per fer caure els murs d'opressió."

Sobre el diàleg, el president de la Generalitat parla de "negociació i mediació internacional" i demana al govern espanyol que demostri la seva voluntat de dialogar:

"No deixarem d'insistir en el diàleg, la negociació i la necessària mediació internacional. Cal que l'Estat tingui voluntat d'encarar un diàleg creïble, sincer i valent per a una solució democràtica i política."

Quim Torra ha destacat la figura dels presos i exiliats. Situa el 2019 com l'any del judici en què "es posa a prova la confiança, la solidaritat i la fraternitat que ens tenim a nosaltres mateixos":

"El seu exili i la seva presó són el nostre exili i la nostra presó; la seva llibertat serà la nostra llibertat."

 

 

Recuperar les lleis suspeses

Torra ha fet també un anunci: en el primer consell executiu de l'any es recuperaran les lleis socials suspeses pel Constitucional:

"En aquest sentit, us anuncio que en el primer Consell Executiu de l'any es posarà en marxa la tramitació legislativa que haurà de donar efectivitat a les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional."

Entre les 14 lleis suspeses hi ha la de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de la vivenda, la del risc d'exclusió social, la de pobresa energètica, la llei del canvi climàtic, la de mesures fiscals de regulació d'impostos de grans establiments comercials, la de l'Agència Catalana de Protecció Social, la de Ciberseguretat de Catalunya i la llei d'igualtat efectiva entre homes i dones.

El president també demana recuperar el "debat de poble constituent" perquè "el motor de canvi republicà" són "els drets socials de tots".

"Proposem-nos construir un país millor, que no exclogui ningú, que faci del dret a l'habitatge, a l'educació, a la salut, al treball, a la igualtat d'oportunitats, la sostenibilitat i el medi ambient, la raó de ser de cada decisió política."

 

 

Unitat, determinació i no violència

Torra ha fet una crida a la unitat de l'independentisme. Ho apunta com un dels "propòsits del 2019":

"Davant les envestides que ens fan recular molts anys en la consolidació democràtica, cal que els demòcrates ens presentem units i solidaris en defensa d'un bé comú com són els drets civils, socials i polítics de tothom."

Demana que es redobli "el temps i l'esforç per prendre de nou la iniciativa". Cal fer-ho, diu, amb determinació, i cita l'1 d'octubre i el 3 d'octubre del 2017:

"Perquè sabem com fer-ho, no em cansaré d'insistir: amb la determinació del primer d'octubre i la força col·lectiva de dignitat del 3 d'octubre."

Una determinació que ha d'anar acompanyada, però, de "les banderes que sempre ens han representat al món: democràcia, justícia i no-violència".

 

Els tres consensos

En el discurs de Torra ha tornat a aparèixer el que anomena els tres consensos de país: el triple 80% de suport al republicanisme, l'autodeterminació i el rebuig a la repressió.

"És allò que demana la gran majoria de la societat catalana, el seu 80%, que ha estat capaç de teixir grans consensos socials: primer, que som i ens sentim republicans; segon, que no acceptem la repressió penal per resoldre qüestions polítiques i democràtiques, i tercer, que volem exercir el nostre dret a l'autodeterminació."

Torra també ha afirmat que caldrà "vetllar per aïllar i denunciar l'extrema dreta i el feixisme".

 

La recuperació econòmica

El president de la Generalitat ha tret pit de la situació econòmica del país:

"Tanquem un any de bones dades econòmiques. Vint trimestres continuats de creixement del PIB; més de seixanta mesos de disminució interanual de l'atur, que situen Catalunya a prop d'una barrera que semblava impossible d'assolir com és arribar al 10% de desocupació; i també s'han registrat més exportacions que mai…"

Tot i les dades, Torra reconeix que "encara hi ha molt camí per recórrer". Assegura que cal exigir-se "continuar avançant en repartir millor la riquesa i en vetllar pels que més ho necessiten".

 

 

Llaç groc i dues citacions

Torra ha inclòs dues citacions en el seu discurs. Una del socialista Josep Pallach:

"Cap ciutadà no és lliure si el seu poble no n'és."

I una altra del senador Robert Kennedy, assassinat fa 50 anys a Los Angeles:

"Només aquells que s'atreveixen a arriscar molt poden aconseguir molt."

El president de la Generalitat ha fet el seu missatge de Cap d'Any amb un llaç groc a la solapa, que acompanyava el pin amb l'escut de la Generalitat que porten els presidents.

Les flors que completaven l'escenari també eren de color groc. El discurs s'ha fet al Saló Verge de Montserrat, a tocar del despatx del president. Un espai presidit per un quadre de Sant Jordi.

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut