L'Havana

Fidel Castro reapareix en una entrevista tres mesos després

Fidel Castro ha reaparegut aquesta matinada, després de tres mesos d'absència. La televisió estatal cubana ha emès una entrevista gravada en què Castro, amb 81 anys, apareix prim i amb la veu debilitada, però amb les idees clares i al corrent de l'actualitat. Aquesta nova aparició pública de Castro pretén fer callar els rumors sobre la seva possible mort. El dictador, de 81 anys, fa catorze mesos que està apartat del poder en favor del seu germà Raúl, a causa d'una greu malaltia intestinal. Des d'aleshores, només se l'ha vist en vídeos i fotografies.

Actualitzat
Castro, de 81 anys, surt en la filmació assegut, amb roba esportiva i bon aspecte. L'entrevista, d'una hora de durada, s'ha emès en diferit al programa "Mesa redonda informativa", el programa polític estel·lar de la televisió estatal cubana. Feia més de 100 dies que els cubans no veien una imatge del cap de la revolució, que va delegar el poder en el seu germà menor, el general Raúl Castro, el 31 de juliol del 2006 obligat per una greu malaltia intestinal.

Durant la conversa, Castro, animat per moments, va abordar alguns dels assumptes als quals s'ha referit en la sèrie de "reflexions" que va començar a publicar el passat mes de març, com les crítiques als Estats Units, el canvi climàtic i la guerra al Pròxim Orient.

Castro ha ensenyat alguns dels llibres que està llegint aquests dies i ha fet especial esment a les biografies de l'exprimera ministra britànica Margaret Thatcher, de l'expresident nord-americà Ronald Reagan i de l'expresident de la Reserva Federal Alan Greenspan.

Sentit de l'humor

Amb un somriure, ha parlat sobre els rumors de la seva salut, que van augmentar durant les últimes setmanes a causa de la falta d'imatges del líder cubà. També ha parlat dels comentaris que han suscitat les seves escasses aparicions vestit amb una jaqueta de xandall de la marca Adidas, amb els colors de la bandera cubana (blava, vermella i blanca) i el seu nom gravat a la pitrera. Castro explica que és la roba que li dóna l'INDER (Institut Nacional d'Esports) i que la multinacional fa la roba als esportistes cubans.

Fidel Castro, que va concloure l'entrevista enviant un "forta abraçada" al poble cubà, no es va referir a la situació interna de Cuba ni a la possibilitat que encapçali de nou la llista a les eleccions presidencials, inicialment previstes pel març, tal com han apuntat alguns alts funcionaris de l'illa.

Tampoc no ha fet referència a la tasca del seu germà Raúl, que ha reconegut que el país no ha sortit del període especial i necessita reformes estructurals. El nou president ha intentat impulsar durant els últims mesos mesures per combatre la corrupció i frenar la crisi econòmica que pateix el país.

Castro no ha parlat tampoc de les últimes declaracions del president veneçolà, Hugo Chávez, el seu amic personal i principal aliat en la regió, que dijous va afirmar al Brasil que al líder cubà li havien canviat gairebé tota la sang. Chávez, convertit des de fa catorze mesos en una mena de portaveu de l'Havana sobre la salut de Castro, va instar el seu col·lega cubà a tornar a posar-se l'uniforme verd i es va mostrar convençut que "Fidel pot viure cent anys més".

El líder cubà no apareix en públic des del 26 de juliol de l'any passat, i en la seva llarga convalescència només ha estat vist en fotografies i vídeos, l'última, el 5 de juny, en la primera entrevista que va oferir "Mesa redonda".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut