Francina Armengol i Felip VI a La Zarzuela
Francina Armengol ha informat aquest divendres Felip VI de la constitució de les Corts(Casa Reial)

Felip VI comença dilluns la ronda de consultes per proposar un candidat a la investidura

La presidenta del Congrés ha presidit la primera reunió de la mesa, després de trobar-se amb el rei per informar-lo de la constitució de les Corts

RedaccióActualitzat

Felip VI començarà la ronda de consultes per proposar el candidat a la presidència del govern espanyol la setmana que ve. Ha convocat els portaveus els partits amb representació al Congrés entre dilluns i dimarts. L'agenda que ha fet pública la Casa Reial arrenca amb la trobada amb UPN, a les 10.30 de dilluns, i conclou amb la reunió amb Alberto Núñez Feijóo dimarts a la tarda. Al migdia, el rei haurà rebut Pedro Sánchez. No hi participaran ni ERC, ni Junts, ni Bildu.

Com a pas previ i necessari a aquesta ronda, aquest divendres el rei ha rebut la presidenta Francina Armengol al palau de La Zarzuela. Armengol l'ha informat de la constitució de les Corts i, amb aquest tràmit complert, el monarca ja pot començar les trobades amb les formacions per saber a qui es plantegen votar i proposar un nom per a la investidura.

En una entrevista prèvia a TVE, la presidenta de la cambra ha rebutjat fixar terminis per celebrar la sessió d'investidura i, malgrat que ha recordat que és el rei qui ha de plantejar el candidat, ha afirmat que la majoria progressista de la mesa elegida aquest dijous "marca un camí".

"Posar la maquinària en marxa"

Armengol ha presidit aquest divendres la primera reunió de la mesa del Congrés, formada per tres representants del PSOE, dos de Sumar i quatre del PP. Ha de servir "per posar la maquinària en marxa", ha dit. En principi, els grups han d'intercanviar impressions i iniciar el procés per formar els grups parlamentaris, per al qual hi ha un termini de cinc dies.

Primera reunió de la mesa del Congrés dels Diputats
La mesa del Congrés s'ha reunit per primer cop aquest divendres (Europa Press/Jesús Hellín)

El reglament del Congrés estableix que es podran constituir en grup els partits amb més de 15 escons o aquells que, amb un mínim de cinc, hagin superat el 5% dels vots a tot l'Estat o el 15% a les circumscripcions en què es van presentar en les eleccions del 23 de juliol.

El PP, PSOE, Vox i Sumar tenen grup assegurat, així com EH Bildu i el PNB. En principi, ni ERC ni Junts compleixen els requisits perquè, malgrat que tenen més de cinc diputats, no arriben al 15% exigit en algunes de les circumscripcions. Tot i això, la majoria de la mesa del Congrés els podria permetre formar grups parlamentaris.

Consens i l'"eficiència tècnica" per utilitzar el català al Congrés

Tot i que en el seu primer discurs com a presidenta del Congrés, Armengol va assegurar que permetria l'ús de totes les llengües oficials de l'Estat al Congrés des de la sessió constitutiva, en la mateixa entrevista aquest divendres ha concretat que, per fer-ho realitat, s'hauran d'abordar primer algunes qüestions tècniques.

Armengol ha insistit que el seu objectiu és implantar "com més aviat millor" l'ús del català, l'euskera i el gallec, però ha puntualitzat que abans també farà una ronda amb els grups parlamentaris.

"Vull parlar amb tots ells perquè sigui una posició de consens i fer complir aquest objectiu amb l'eficiència tècnica que això suposa", ha assegurat.

El rei també ha rebut aquest divendres el nou president del Senat, Pedro Rollán, elegit dijous a la cambra alta.

 

ARXIVAT A:
Felip VICongrés dels DiputatsFrancina Armengol
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut