Barcelona

Felip Puig justifica la contundència policial pels "atacs i provocacions" d'alguns acampats

El conseller d'Interior del govern de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig, s'ha convertit en el blanc de moltes crítiques per l'actuació dels Mossos d'Esquadra contra els acampats a la plaça de Catalunya de Barcelona. Puig ha justificat la intervenció dels Mossos d'Esquadra a la plaça de Catalunya per garantir la salut pública i reduir els riscos davant d'una possible victòria del Barça a la final de Wembley. El conseller ha insistit que, en cap moment, es pretenia "desallotjar la plaça de Catalunya, sinó garantir que es pogués netejar".

Actualitzat

En la seva compareixença, Puig ha explicat que, després de valorar la situació generada en els darrers dies, dijous al matí va prendre la decisió de preparar un dispositiu per a la neteja de la plaça de Catalunya de Barcelona i la plaça Ricard Vinyes de Lleida. Seguidament, el conseller va posar-se en contacte amb l'alcalde en funcions de Barcelona, Jordi Hereu, per informar-lo de l'actuació a la plaça.

El dispositiu s'ha posat en funcionament a quarts de set del matí i, a les set, els agents han entrat a la plaça. Puig ha dit que "s'ha permès en tot moment que els ciutadans que volguessin abandonar la plaça ho poguessin fer" i s'ha "evitat que gent de fora s'hi incorporés mentre durava el dispositiu". D'aquesta manera, a primera hora del matí "150 persones han marxat pel seu propi peu" i n'han quedat unes 300.

Puig ha destacat que el moviment que ha acampat a la plaça de Catalunya durant els darrers deu dies ha tingut una actitud "pacífica" i "sense cap alteració de l'ordre públic" i que, també durant l'operació d'aquest divendres, bona part de la resistència ha estat pacífica. Tanmateix, quan hi ha hagut "una resistència més activa" ha estat quan la policia ha intervingut "per possibilitar la feina dels operadors de neteja". Entre aquesta resistència "activa", Puig ha enumerat "situacions de resistència a l'autoritat i alteració de l'ordre públic", així com "agressions amb pedres, pals, empentes".

Contundència "només quan ha calgut"

El conseller d'Interior ha insistit una vegada i una altra que l'objectiu no era desallotjar la plaça de Catalunya" i que, "més enllà dels criteris de proporcionalitat i oportunitat", els agents de la policia han "actuat amb seny, cautela, prudència i, només quan ha calgut, contundència".

El balanç que ha donat Puig de la intervenció són 37 mossos amb contusions o lesions, alguns dels quals amb fractures a la mà o al menisc, i 84 concentrats agredits, un d'ells amb una fractura al braç, "com a conseqüència de saltar des de la cabina dels lavabos".

Puig ha destacat que en les diverses situacions en què "la policia ha hagut d'intervenir", mai ho ha fet "prenent la iniciativa" i que durant l'operatiu s'han emès "236 salves d'advertència, s'han disparat sis pilotes de goma i dotze projectils" i que s'ha actuat "sempre amb els tres avisos preceptius".

L'operació de neteja ha culminat amb "500 metres cúblics d'objectes, 35 camions del servei de neteja carregats de diferents objectes", entre els quals ha citat "bombones de butà, bombes de gas i algun generador elèctric". Per Puig, tots aquests elements suposaven un "risc de cara a demà" i ha avisat del perill que hauria suposat "una bengala llançada que caigués a la zona on hi ha les cuines".

Entén que hi hagi qui demana la seva dimissió

El conseller ha admès que és possible que les imatges donin a entendre una situació d'excessiva contundència policial i ha dit que ell podria fer el mateix "si hagués vist 20 segons a la televisió". Puig, però ha dit que "no són 20 segons, sinó 12 dies" i que la policia ha detectat "intents d'orientar aquesta moguda per part de determinats grups que trobem sempre que hi ha aldarulls". Pel conseller, de la mateixa manera que "a Canaletes hi ha gent que s'aprofita de la victòria del Barça , també hi ha qui s'aprofita de la indignació de la gent davant la situació política".

Puig ha demanat disculpes "si algú s'ha sentit ofès per la contundència de les imatges", però ha matisat que "la policia i Interior ho hem volgut evitar" i ha indicat que "entén" que hi hagi persones que demanin la seva dimissió. Pel que fa a la compareixença al Parlament que han demanat alguns grups polítics, Puig ha dit que està "a la disposició" de la cambra. Amb qui s'ha mostrat menys comprensiu és amb les crítiques dels sindicats, dels quals ha dit que "fóra bo que es dediquessin a la crisi econòmica". El conseller ha anunciat que, al llarg de la setmana vinent, la policia catalana efectuarà "un informe intern" sobre l'actuació d'aquest divendres.

Sobre si l'hora de la intervenció era la més oportuna, Felip Puig ha dit que les set de la matinada era l'hora més adequada i que, hores abans "encara hi hauria hagut més dubtes de si realment anàvem a netejar", i ha apuntat que actuar a les tres de la matinada s'hauria pogut interpretar com una intervenció "amb nocturnitat i traïdoria", a banda que és una hora en què "els serveis de neteja no estan plenament operatius".

Mas secunda Puig

Des de Londres, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha esgrimit les mateixes raons de salut pública que el conseller d'Interior per justificar la càrrega a la plaça de Catalunya. "L'objectiu era recuperar la higiene i la salut pública", ha dit Mas als mitjans de comunicació després de reunir-se amb empresaris catalans a la galeria Tate Modern, on posteriorment ha visitat l'exposició de Joan Miró.

Mas, que ha insistit que "l'operació no tenia com a objectiu desallotjar la plaça", ha dit que es tractava de "preveure problemes de seguretat davant la possibilitat que el Barça guanyi la final". El president de la Generalitat també ha indicat que "la policia, en un moment determinat, ha de fer la seva feina i, si troba resistència, doncs passen coses".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut