Barcelona

La majoria de partits critiquen la intervenció policial a la plaça de Catalunya

La majoria de partits polítics han criticat, amb més o menys contundència, la intervenció policial d'aquest matí a la plaça de Catalunya.

Actualitzat
El líder d'Iniciativa, Joan Herrera, exigeix explicacions al conseller d'Interior, Felip Puig, i, si s'escau, que s'assumeixin responsabilitats: "Demanem una rectificació immediata del conseller. Demanem la restitució immediata dels béns confiscats. Demanem garanties que no hi haurà cap altra intervenció. I demanem la compareixença immediata del conseller Puig". Herrera ha dit que sembla que el govern "es moria de ganes" d'intervenir.

Des del PSC, el diputat Joan Ferran creu que al conseller d'Interior, Felip Puig, se li ha escapat de les mans l'acció policial: "Només que hi hagués hagut una miqueta més de paciència, més de diàleg, més de mà esquerra, ens hauríem pogut estalviar una situació com l'actual".

El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha exigit al conseller d'Interior "explicacions immediates". Tot i admetre que era necessati actuar davant la situació al centre de Barcelona, Millo ha criticat que no s'hagi intentat abans per la via del diàleg i que no s'hagi avisat amb temps els concentrats.

El portaveu en funcions d'Esquerra, Ignasi Llorente, creu que el que avui es pretenia era desallotjar la plaça amb l'excusa de la neteja. "És evident que no es neteja una plaça de la manera que s'ha fet i amb intervencions de determinats cossos antiavalots". El diputat d'ERC al Parlament Oriol Amorós ha anunciat que el seu partit ha demanat la compareixença del conseller d'Interior, Felip Puig, al Parlament per donar explicacions.

Solidaritat denuncia que s'ha vulnerat el dret de manifestació i concentració.

A banda dels partits, el sindicat policial SME-CCOO també ha mostrat la seva "indignació absoluta" amb el conseller d'Interior, Felip Puig, perquè el dispositiu policial els ha "desbordat" i els ha posat en perill en activar-se al matí i no de matinada. El seu portaveu, Antoni Castejón, ha demanat explicacions i ha exigit saber qui ha donat l'ordre.

El portaveu ha sostingut que un dispositiu com aquest ha d'activar-se a les dues o les tres de la matinada, per actuar davant de menys persones, mentre dormen, propiciant l'efecte sorpresa i evitant l'efecte crida de l'actuació. En el dispositiu han participat 200 mossos -la majoria, antiavalots- i 100 guàrdies urbans, a més d'un helicòpter de la policia catalana.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya, per la seva banda, ha denunciat "una vegada més les agressions dels cossos de seguretat contra els periodistes, degudament identificats amb un braçal o armilla, que cobreixen el desallotjament dels indignats a Barcelona i Lleida".

La plataforma Democràcia Real Ja ha emès un comunicat condemnant "la violència policial exercida contra la ciutadania indefensa". Segons el comunicat, "es tracta d'un acte de violència gratuïta absolutament desmesurat i per aquesta raó volem mostrar la nostra solidaritat i suport a les víctimes", alhora que exigeix "la depuració de responsabilitats polítiques i policials" perquè considera aquests fets "impropis d'una democràcia real".

Felip Puig ha convocat una roda de premsa avui a les 17.30 per explicar la intervenció policial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut