Matthew McConaughey a la casa Blanca parla emocionat de les víctimes d'Uvalde

"Què us sembla, aquesta merda?" Discurs de Matthew McConaughey sobre el tiroteig a Uvalde

L'actor, nascut en aquesta ciutat de Texas, ha reclamat el control d'armes en una intervenció a la Casa Blanca on ha recordat les víctimes de la matança

Discurs contundent a la Casa Blanca de l'actor nord-americà Matthew McConaughey, nascut a la localitat texana d'Uvalde, on hi va haver la darrera matança en una escola als Estats Units.

Amb aquesta contundència i un cop de puny al faristol, va demanar als polítics que es posin d'acord d'una vegada per aturar les morts i posar límits a l'accés a les armes de foc:


L'actor de Hollywood i guanyador d'un Oscar, ja va mostrar a twitter el seu compromís contra la violència després de la massacre. Aquest dimarts va acudir a la Casa Blanca on es va reunir breument amb el president dels EUA, Joe Biden.

L'actor va considerar que existeix ara mateix una "oportunitat única" per aprovar lleis que dificultin "als dolents" aconseguir armes, i que la societat als Estats Units està més unida en aquesta opinió del que els polítics reflecteixen.

Després, es va dirigir als periodistes i va descriure amb gran detall les imatges de la matança a l'escola de primària Robb d'Uvalde, per destacar la cruesa i destrucció que causen aquestes armes a les quals qualsevol té accés. "Ens cal una tinença d'armes responsable", diu l'actor, que admet tenir-ne.

Va parlar, per exemple, dels cossos petits dels 19 nens i nenes assassinats, i el nivell de destrucció que va provocar el rifle d'assalt AR-15, que va fer que els menors només poguessin ser identificats amb proves d'ADN o amb peces de roba que reconeixien els seus pares.

"Què us sembla, aquesta merda?"

McConaughey va ser la setmana passada a Uvalde, on es va reunir amb les famílies de les víctimes per conèixer de primera mà i compartir el drama que ha viscut la seva localitat natal.

La dona de McConaughey, l'actriu Camilla Alves, mostra les Converse amb què van identificar una de les víctimes d'Uvalde (Reuters/Kevin Lamarque)

Va explicar la història de Maite Rodríguez, de 10 anys, que volia ser biòloga marina quan fos gran. Va dir, assenyalant el calçat que sostenia la seva dona, Camila Alves, entre els assistents. "Les portava cada dia. Unes Converse amb un cor a la vamba dreta. Aquestes són les mateixes Converse que van resultar ser l'única prova que va servir per identificar la Maite després del tiroteig", va afegir amb veu tremolosa:

"La Maite portava unes Converse i de color verd amb un cor que havia dibuixat a la vamba del peu dret perquè representaven el seu amor per la naturalesa."

 

I va continuar parlant de cadascuna de les víctimes, de les seves històries i les de les famílies. Com la d'Alithia Ramírez, de 10 anys, que somiava estudiar art a París. Del seu pare que acabava de trobar feina i, cada nit, deia a la seva filla que la portaria a Disney World.

També va parlar d'Eliahna García, de 9 anys i que s'estava preparant per llegir un passatge de la Bíblia en una missa dimecres a la nit; i va recordar també Irma García, una de les dues professores assassinades i el marit de la qual va morir d'un atac de cor poc després del tiroteig. I va concloure:

"Saben el que tots els pares ens van dir a la Camila i a mi? (...) que s'aconsegueixi alguna cosa després que se n'hagin anat. Volen que la pèrdua de les seves vides importi".

 

A més de trobar-se amb el president Biden, l'actor ha mantingut reunions en els darrers dos dies al Congrés amb diversos legisladors demòcrates i republicans, inclosos aquells que estan negociant un projecte de llei per augmentar els controls a les armes i que esperen poder arribar a un acord abans del final de la setmana.

La violència armada és la causa principal de mort dels menors de 18 anys als EUA, on cada any 18.000 nens i adolescents perden la vida o resulten ferits per trets de bala, segons l'organització Every Town for Gun Safety.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsSeguretat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut