Facebook ha decidit fer un salt qualitatiu en la seva lluita contra moviments com QAnon

Facebook prohibeix ara el contingut que nega l'Holocaust, impune encara a Telegram

Mark Zuckerberg, fundador de la xarxa social, considera que el fenomen "ha evolucionat".

Quique Badia Masoni

La responsable de la política de contingut de Facebook, Monika Bickert, ha anunciat aquest dilluns al seu blog que la popular xarxa social "prohibirà qualsevol contingut que negui o distorsioni l'Holocaust".

Bickert justifica la decisió de la companyia pel fet que els estudis en la matèria constaten un increment del discurs d'odi a internet. Aquesta mesura se suma a iniciatives anteriors que van en el mateix sentit.

"Ja hem eliminat els comptes de més de 250 col·lectius supremacistes blancs i actualitzat les nostres polítiques pel que fa a les milícies i els grups QAnon", ha recordat la responsable de contingut. Monika Bickert fa referència al fenomen creixent de les organitzacions paramilitars als EUA i al sorgiment d'associacions que promouen teories de la conspiració de forma planificada.

A més de prohibir aquest tipus de missatges, segueix Bricket, Facebook redirigirà els usuaris que busquin informació sobre l'extermini jueu perpetrat pel règim nacionalsocialista de Hitler cap a "informació creïble".

Canvi de parer

El propietari de l'empresa, Mark Zuckerberg, ha reconegut en un comentari a la seva xarxa social que la seva posició vers aquest negacionisme "ha evolucionat" quan ha vist les xifres que constaten el creixement de la violència antisemita.

En una entrevista que va concedir fa dos anys al digital Recode, Zuckerberg va sostenir que no creia que calgués esborrar el contingut negacionista de l'extermini jueu perquè qui el consumia no ho feia de manera intencionada. "És difícil impugnar i entendre la intencionalitat", deia aleshores.

La Lliga contra la Difamació (ADL en anglès), una de les organitzacions de referència en el combat contra el discurs d'odi als EUA, ja havia assenyalat que "Facebook té un problema amb la negació de l'Holocaust".

Impunitat a Telegram

Les dificultats dels grups neonazis per fer circular els seus discursos a xarxes com Facebook o Twitter els han dut a fer-se forts a canals com l'aplicació de missatgeria Telegram.

Un informe del Centre Simon Wiesenthal publicat el passat juliol ho explica pel fet que aquesta aplicació no disposa d'una política clara pel que fa a "l'activitat extremista", cosa que es tradueix en una eliminació de contingut "inconnexa i irregular".

Segons aquest grup, Telegram ha esdevingut el canal triat pels activistes d'extrema dreta per aquesta raó, una falta d'intervenció, segueix l'informe, que aquests col·lectius utilitzarien per a "la glorificació d'actors i moviments terroristes" o "materials que inciten a la violència", incloent-hi tot tipus de propaganda antisemita com la negació de l'Holocaust.

ARXIVAT A:
Extrema dreta
Anar al contingut