Facebook tancarà els comptes de QAnon, el moviment que promou teories conspiratives
Partidaris de Trump amb pancartes amb la lletra Q, símbol de QAnon (Reuters/Tom Brenner)

Facebook tancarà els comptes de QAnon, el moviment que promou teories conspiratives

La decisió és un salt qualitatiu en la política de la xarxa social contra aquest tipus de continguts, defensats per partidaris de Trump

Facebook ha anunciat aquest dimarts que ha començat a esborrar els comptes i les pàgines que "representin" el moviment QAnon, que es dedica a difondre teories conspiratives.

Els responsables de la xarxa social fundada i dirigida per Mark Zuckerberg han explicat que aquesta decisió forma part de la seva política contra el que considera "organitzacions perilloses".

De fet, representa un salt qualitatiu en la política per combatre aquest tipus de moviments, perquè fins ara Facebook només havia emprès accions contra comptes amb continguts violents o que, directament, promoguessin la violència.

A l'agost, Facebook ja va eliminar 100 pàgines i gairebé 800 grups relacionats amb QAnon. També va bloquejar més de 300 etiquetes utilitzades tant en aquesta xarxa social com a Instagram, de la qual és propietària.

 

Facebook ha decidit fer un salt qualitatiu en la seva lluita contra moviments com QAnon (Reuters/Johanna Geron)


Alhora, també va eliminar "més de 6.500 pàgines i grups vinculats a més de 300 moviments socials militaritzats", segons ha informat en el seu blog oficial.

Situat ideològicament en l'àmbit de l'extrema dreta, QAnon s'ha convertit en tot un fenomen a internet, on es dedica a difondre tota mena de teories sense cap fonament.

Algunes d'aquestes teories apunten que el moviment Black Lives Matter va causar els grans incendis que cremen a Califòrnia, o que un grup de pedòfils satànics governa el món i vol que Donald Trump perdi les eleccions.

 

Adhesiu en un cotxe, amb la lletra Q, símbol de QAnon, i el lema del moviment, "On va un hi anem tots" (Reuters/Elijah Nouvelage)


El president dels Estats Units, precisament, lluny de desmarcar-se d'aquestes teories, ha contribuït a escampar-les fent-se'n ressò en diversos missatges a Twitter, el seu mitjà de comunicació preferit.

De fet, la lletra "Q", que s'ha convertit en un símbol del suport a QAnon, acostuma a ser visible entre els seguidors de Trump que assisteixen als seus mítings.

L'FBI i diversos experts en terrorisme dels Estats Units consideren que QAnon és una amenaça per a la seguretat nacional.

 

Mark Zuckerberg, fundador de Facebook, ara fa un any, a la Cambra de Representants (Reuters/Erin Scott)


Facebook ha reconegut que per suprimir tot aquest contingut "caldrà un temps" i que, per tant, l'acció "continuarà en els pròxims dies i setmanes".

A més, ha admès que QAnon canvia sovint la manera com fa arribar els seus missatges i que això potser obligarà l'empresa a actualitzar la seva política.

"Els missatges de QAnon canvien molt de pressa i veiem xarxes de partidaris que capten audiència amb un missatge i després salten a una altra..


7.000 comptes de Twitter

Una altra xarxa social, Twitter, va començar a actuar contra QAnon un mes abans, al juliol: va suspendre més de 7.000 comptes i va anunciar el bloqueig dels enllaços a altres pàgines que promoguin teories conspiratòries.

ARXIVAT A:
Xarxes socials FacebookInstagramTwitterExtrema dreta
Anar al contingut