Si la justícia ho avala, no es podrà anar a menjar al País Basc sense passaport Covid
Si la justícia ho avala, no es podrà anar a menjar al País Basc sense passaport Covid

Euskadi vol demanar el passi Covid en restaurants i Catalunya ho té sobre la taula

El País Valencià anuncia que accelerarà l'adopció de la mesura aquesta setmana i Navarra admet que ho està estudiant

RedaccióActualitzat

El govern basc vol exigir el certificat Covid per a l'oci nocturn -com ja es fa a Catalunya- i també per anar a concerts i per entrar a bars i restaurants amb un aforament superior a 50 persones.

Ho ha anunciat la consellera de Salut, Gotzone Sagardui, que ha confirmat que demanaran l'autorització corresponent al Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV).

Sagardui, a més, ha explicat que els ajuntaments dels municipis que superin la incidència de 150 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies hauran de suspendre o ajornar els actes multitudinaris en què no es pugui garantir el compliment de les mesures anti-Covid.

La consellera també ha admès que "la previsió per als pròxims dies és que continuem creixent".

Ara mateix, al conjunt d'Euskadi la incidència supera els 180 casos, gairebé el doble que a Catalunya, que se situa en els 95.

A Catalunya, el govern no es planteja cap nova mesura ni restricció, però fa dies que reconeix que té damunt la taula la possibilitat d'ampliar l'exigència de l'anomenat passaport Covid per accedir a espais tancats de la restauració o la cultura.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat partidari, en diverses ocasions, d'ampliar el certificat Covid abans que tornar a tancaments o restriccions horàries i d'aforament.

Salut estudia el passaport Covid per a restaurants, gimnasos i espectacles
Salut estudia el passaport Covid per a restaurants, gimnasos i espectacles

De tota manera, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha assegurat: És una mesura que no està tancada amb caràcter immediat" i ha remarcat que es faria "sempre amb el vistiplau de l'autoritat judicial", del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Plaja també ha admès que "els pròxims dies no seran bons" i que hi podria tornar a haver "escenaris complicats" a les portes del pont de la Puríssima i del Nadal.


També al País Valencià i Navarra

La tendència d'empitjorament de la pandèmia ha dut el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a anunciar que aquesta setmana s'accelerarà el procés legal d'implantació del certificat Covid per accedir als espais "on sigui raonable" exigir-lo.

Navarra, per la seva banda, no descarta exigir-lo si empitjora una situació pandèmica que consideren que "no és favorable".

Sanitat vol actualitzar el semàfor d'alertes

El Ministeri de Sanitat proposarà aquest dimarts a les autonomies una actualització del semàfor d'alertes que apuja el llistó de cada nivell.

Així, el risc es considerarà baix quan la incidència sigui d'entre 50 i 100 casos per cada 100.000 habitants, i mitjà quan es detectin entre 100 i 300 casos.

Actualment, els 100 casos són el llindar del nivell alt, que si la proposta prospera se situaria entre els 300 i 500. El nivell molt alt, aleshores, seria a partir dels 500 casos.

Amb aquests nous indicadors, Espanya passaria baixaria del risc mitjà actual a un risc baix de pandèmia.

El semàfor d'alertes no ha estat mai de compliment obligat per a les autonomies, però sí que serveix de guia, sobretot a l'hora de plantejar restriccions.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut