El cas del Manel, dos mesos a l'UCI amb Covid: "L'error va ser esperar a vacunar-me"

A Catalunya, encara hi ha un milió de persones que podrien vacunar-se i no ho han fet, i tenen deu vegades més probabilitats d'acabar ingressats

Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Una persona no vacunada contra la Covid té deu vegades més possibilitats d'acabar a l'hospital que una que sí que ho està. Aviat farà un any que va començar la vacunació per la Covid, han passat 323 dies des de la primera punxada, i encara hi ha més d'un milió de persones --els majors de 12 anys-- que podent fer-ho, no s'han vacunat.

En plena tardor vivim també un creixement dels contagis, que també afecten més a les persones no vacunades. Ho veiem en aquesta gràfica després de la gran onada de l'estiu, aquest mes de novembre els contagis tornen augmentar. Costa de veure-ho perquè partim d'una situació molt bona, amb poquíssims contagis durant l'octubre.

 

Aquesta onada podria ser molt més petita que l'anterior, gràcies als elevats percentatges de vacunació. De fet, els experts atribueixen a la vacunació el fet que tot i l'augment de casos per ara no cal témer un augment de la pressió hospitalària que obligui a reorganitzar els serveis i reprogramar intervencions.

Però també alerten que són justament les persones no vacunades les que poden arribar a saturar els hospitals. I encara hi ha camí per recórrer en aquest sentit. Per franges d'edat veiem que alguns grups encara tenen molt de marge per immunitzar-se, sobretot els més joves, que no arriben al 80% del total.

 

"L'error va ser esperar"

No vacunar-se, doncs, és arriscar-se molt. Se n'ha adonat el Manel. Ell i la seva dona no són antivacunes, però es van dir: "Saps què? Més endavant ja ens vacunarem." A finals de juliol es van encomanar tots dos i els van haver d'ingressar. Ell, a més, s'ha passat dos mesos a l'UCI, sedat, intubat i connectat a un respirador.

 

Ara, ja una mica recuperat, ens explica que s'adona que esperar va ser un error. "Si m'hagués vacunat al gener o al febrer, segurament també l'hagués agafat, però no tan fort", assegura. 

Un missatge que les dades confirmen: a la majoria d'hospitals, els pacients Covid que hi ha a l'UCI no estan vacunats o són malalts immunodeprimits a qui les vacunes els fan menys efecte. I un cop surten de l'UCI, queda un llarg camí de rehabilitació respiratòria i muscular.

Aquest és el testimoni del Manel Salvat:

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut