Borràs accepta verbalment el vot de Lluís Puig, que no apareix al panell electrònic

Encara cal veure com quedarà reflectit aquest vot a les actes del Parlament

RedaccióActualitzat

Continua la incògnita de si el vot de Lluís Puig comptarà no a tots els efectes en les votacions del Parlament. Aquest dimecres, hi ha hagut la primera des que la mesa decidís que mantenia la delegació del seu vot malgrat la notificació del Tribunal Constitucional en què advertia de la seva nul·litat.

La votació era per validar un decret sobre la integració de centres educatius a la xarxa pública. Abans que els diputats votessin, la presidenta Borràs ha explicat que el vot de Lluís Puig seria "afegit al còmput".

Tots els grups hi han votat a favor i ha arribat el moment de llegir el resultat. Borràs ha comptat verbalment el vot del diputat de Junts, però el seu vot no ha aparegut al panell electrònic que mostra els resultats al ple, el funcionament del qual depèn d'un funcionari. Així, mentre la presidenta parlava de 134 vots a favor, a la pantalla hi deia 133. En la votació de la tarda ha passat el mateix.

En el panell de resultats de la votació no ha aparegut el vot de Puig
En el panell de resultats de la votació no ha aparegut el vot de Puig

Quan acabi el ple, aquest dijous, la Mesa s'haurà de tornar a reunir per decidir com quedarà reflectit aquest vot a les actes del Parlament.

La presidenta sempre ha defensat que no volia implicar els funcionaris de la cambra. Per això, la majoria independentista de la mesa estudia com assumir la redacció de l'acta de la sessió plenària i ordenar-ne la publicació.

 

Vox, Cs, PP i PSC, en contra de la delegació

La delegació del vot de Lluís Puig ja ha aparegut als primers minuts del ple. La presidenta Laura Borràs l'ha engegat recordant la decisió de la mesa de mantenir-la, mentre que el portaveu de Vox, Joan Garriga, demanava la paraula per rebutjar-la. "Crec que el senyor Lluís Puig no està ni embarassat, ni està malalt", ha dit.

Per això, el seu grup, com també Ciutadans, PP i PSC, han presentat una petició de reconsideració a la mesa perquè revisés la decisió de mantenir el vot delegat del diputat de Junts, exiliat a Brussel·les. 

La mesa s'ha reunit aquest migdia i les ha rebutjat. Vox ha avisat que es querellarà contra els seus membres.

La mesa ha decidit mantenir la delegació del vot de Puig
La mesa ha decidit mantenir la delegació del vot de Puig (Parlament)

El vot delegat de Puig

A instàncies d'un recurs del PSC, el TC va anul·lar l'acord del 25 de març de l'any passat de la mesa que admetia la sol·licitud de Puig per delegar el seu vot. També anul·la l'acord de la mesa de l'endemà que confirmava la delegació de vot.

Però aquest acord no és el que ara hi ha vigent. La delegació de vot de Puig requeia en Gemma Geis, que va deixar l'escó un cop va ser nomenada consellera d'Universitats. Aleshores, la delegació va passar en mans de la portaveu de JxCat, Mònica Sales. Aquesta és la que ara mateix hi ha vigent.

Aquest dimarts, els membres de la mesa han rebut la notificació del Constitucional i, després de reunir-se, van acordar, amb el rebuig del PSC, defensar la delegació.

"El que defensa la presidenta Laura Borràs i jo mateixa és mantenir la delegació de vot del diputat i conseller a l'exili Lluís Puig Gordi i que el seu vot sigui comptabilitzat, assumint totes les conseqüències jurídiques", afirmava la secretaria de la mesa, Aurora Madaula.

ARXIVAT A:
Procés catalàParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut