Londres

Espanya s'estanca en educació tot i que la inversió ha crescut un 35% en 9 anys

L'informe PISA alerta que Espanya continua per sota de la mitjana europea tant en matemàtiques, com en comprensió lectora i ciències. Catalunya està per sobre en comprensió lectora, però s'estanca en matemàtiques i empitjora en ciències.

RedaccióActualitzat

L'OCDE acaba de fer públics els resultats de l'Informe PISA 2012 i tant a Catalunya com a Espanya les coses queden si fa no fa com estaven. Segons els autors de l'informe, els resultats mostren que Espanya està estancada en uns resultats que la deixen per sota de la mitjana europea. Amb l'agreujant, però, que la inversió en educació ha crescut un 35% des del 2003.

Per al subdirector d'Educació de l'OCDE, Andreas Schleicher, "caldria donar més autonomia i responsabilitat al sistema. És una manera d'ensenyar molt prescriptiva, massa centrada en la reproducció dels continguts. Molts dels reptes que podem veure per Espanya també els veiem per Catalunya".

L'estudi, que cada 3 anys pretén mesurar com els alumnes de 15 anys -a punt d'acabar l'escolarització obligatòria- saben aplicar el que han après a situacions pràctiques, ha tornat a posar l'accent en les matemàtiques. En aquest apartat, Catalunya se situa en 493 punts, només un per sota de la mitjana de l'OCDE, i 9 punts per sobre de la mitjana espanyola. Catalunya baixa una mica respecte a les dades del 2009.

 

Catalunya obté els millors resultats en comprensió lectora, únic apartat en què està per damunt de la mitjana de l'OCDE, i també força per sobre de la mitjana espanyola.

En canvi, en competència científica, hi ha un retrocés i els 492 punts que obtenen els alumnes catalans no només els deixen per sota de la mitjana de l'OCDE, sinó, també -i és la primera vegada que passa-, per sota de la mitjana espanyola (perquè mentre la mitjana espanyola puja 8 punts; la catalana en baixa 5).

L'informe PISA 2012 s'ha elaborat amb les proves que es van fer a 65 països (els de la OCDE més els que hi van voler participar). A Catalunya les proves es van passar a una cinquantena d'instituts i a Espanya a uns 900. Les conclusions del PISA per a l'estat espanyol les pots llegir aquí.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut