Els pisos són cada cop més cars (Europa Press/David Zorrakino)

Es dispara el preu de l'obra nova malgrat que les hipoteques també s'encareixen

El preu de l'habitatge augmenta un 3,8% a Catalunya, amb el de nova construcció un 10,2% més car

RedaccióActualitzat

El preu de l'habitatge continua pujant. Ho fa un 3,8% a Catalunya, 7 punts més a la resta de l'Estat, en el tercer trimestre de l'any respecte al mateix període del 2022.

La dada, relativa al període d'estiu, dibuixa un augment lleugerament per sobre a la pujada de l'IPC.

Es tracta d'una pujada de sis dècimes respecte a la variació anual dels tres mesos anteriors. La primera a l'alça, després de 3 trimestres de creixement moderat.

Són xifres de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que aquest dimarts ha publicat l'Índex de Preus d'Habitatge.

Els preus continuen pujant, malgrat que les hipoteques també s'encareixen i que les firmes de préstecs hipotecaris han caigut en els últims mesos.


Obra nova un 10,2% més cara

El que més puja és l'habitatge de nova construcció. S'enfila un 10,2% anual, i això representa 2,4 punts més que al trimestre anterior.

És la dada més alta des del quart trimestre del 2020 (10,4%) i confirma la tendència dels últims índexs, en què l'obra nova ha anat creixent.

Si ens fixem en el de segona mà, també puja, però puja menys. En aquest cas, un 3%, taxa quatre dècimes superior a la del segon trimestre.

En aquest cas, és la primera dada de creixement després de tres trimestres a la baixa.


Variacions a l'alça a tot l'Estat

Al conjunt de l'Estat, la variació anual de l'Índex de Preus de l'Habitatge (IPV) en el tercer trimestre del 2023 va augmentar nou dècimes i es va situar en el 4,5%.

Per tipus d'habitatge, la taxa anual dels nous va pujar 3,3 punts, fins a l'11%, i suposa l'increment més elevat dels últims setze anys.

D'altra banda, l'habitatge de segona mà va registrar una variació del 3,2%, tres dècimes per sobre la registrada al trimestre anterior.

Totes les comunitats autònomes van presentar variacions a l'alça en els preus de l'habitatge, encapçalades per Navarra, amb un 7,6%, seguit de les illes Canàries i Cantàbria, amb un 6,6% i un 5,9% respectivament.

En canvi, Castella-la Manxa va registrar l'increment més petit, amb un 1,%, juntament amb Extremadura, amb un 1,1%, i La Rioja, amb un 1,9%.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut