L'euríbor cau al novembre al 4,022%

L'euríbor cau per segon cop aquest any, però les hipoteques continuen encarint-se

L'euríbor afluixa per segon cop aquest any i ja està al 4,022%, però les hipoteques encara s'encareixen uns 1.200 euros l'any, perquè fa un any l'índex estava més baix

Jordina Molas SalortActualitzat

Segona caiguda de l'any de l'euríbor, una a l'agost i l'altra aquest novembre. L'índex amb què es calculen la majoria d'hipoteques variables ha baixat fins al 4,022%. Però això no evita que a qui li toqui revisar ara la hipoteca torni a notar com la quota se li enfila: de mitjana, haurà de pagar uns 1.200 euros més l'any.
 

Les quotes encara s'encareixen

Per als que tinguin una hipoteca de la qual encara els quedin 150.000 euros per pagar en 25 anys, les quotes passaran dels 777 euros als 875 euros al mes. Així que no notaran aquesta baixada, perquè fa un any l'euríbor estava al 2,828%, i això els suposarà que cada mes paguin uns 100 euros més de mitjana.

Bitllets i monedes d'euro (ACN)
Bitllets i monedes d'euro (ACN)(ACN)

Canvi de tendència la recta final de l'any

Hi ha hagut un canvi de tendència des que a mitjans de novembre l'euríbor va baixar del 4%. I aquest mes ja hi ha hagut 3 dies en què s'ha situat per sota d'aquesta cota. Això ha fet que assessors hipotecaris com el portal iAhorro ja no vegin tan lluny la possibilitat que "l'euríbor tanqui l'any a prop del 4%, però per sota", un pronòstic ben diferent del de fa uns mesos, quan la previsió era que rondés el 4,5%.

Hi ha tingut a veure que des del setembre el Banc Central Europeu no ha tocat els tipus d'interès, i en l'última reunió va venir a dir que estarien alts durant un temps, al 4,5%, però que no preveien pujades immediates. Els seus moviments de pujades o baixades dels tipus d'interès han de donar resposta al seu mandat de mantenir la inflació a ratlla al voltant del 2%. I cada cop s'està més a prop d'aquest objectiu.
 

La inflació a la zona euro afluixa

Les dades, per ara, van en aquesta direcció. L'oficina d'estadística europea, Eurostat, ha donat a conèixer que la inflació de la zona euro ha baixat fins al 2,4%, en una primera estimació. L'energia és el que més s'ha abaratit en l'últim any, amb una caiguda superior a l'11%. Comencen a afluixar, però encara estan molt cars, tots els productes d'alimentació, alcohol i tabac.

Si els preus es van moderant i la inflació es va acostant al 2%, el BCE compliria amb el seu objectiu. I estaria en línia amb la frenada de l'euríbor, que acostuma a anticipar-se als moviments dels tipus d'interès.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipotequesBanc Central EuropeuIPC
Anar al contingut