Els aliments marquen preus rècord, però la inflació es modera: què puja i què baixa
Un home compara preus de verdures en un supermercat (ACN/Mariona Puig)

Els aliments marquen preus rècord, però la inflació es modera: què puja i què baixa

La moderació general dels preus, amb un 6,8%, gràcies al fre dels preus de l'energia contrasta amb l'alça dels aliments, fins a una taxa del 15,4%

RedaccióActualitzat

Continua la tendència a la baixa de la inflació, per tercer mes consecutiu, després del màxim assolit al juliol, que va registrar el nivell més alt des del 1984.

La inflació interanual del mes d'octubre ha estat del 6,8% a Catalunya i del 7,3% a tot Espanya.

 

El 6,8% de Catalunya situa la inflació interanual de l'octubre gairebé dos punts per sota de la registrada al setembre, del 8,5%.

En el conjunt d'Espanya, la inflació interanual del 7,3%, que ja havia apuntat l'IPC avançat, queda 1,6 punts per sota de la registrada al setembre, del 8,9%.

La dada al conjunt d'Espanya és la més baixa des del gener, l'últim mes abans que comencés la invasió russa d'Ucraïna.

Electricitat línia i torres alta tensió
La baixada del preu de l'electricitat ha contribuït a la moderació general dels preus (EFE/Miguel Toña)

Els preus, en definitiva, continuen pujant, però ho fan de manera més moderada.

La baixada general dels preus a Catalunya és deguda, sobretot, al descens del preu de l'electricitat, que també influeix en la baixada en el conjunt d'Espanya, on ha influït en el descens del preu de l'habitatge, més d'11,5 punts, fins al 2,6%.

El vestit i el calçat, per la seva banda, baixen 2,5 punts respecte al setembre, fins a l'1,4%, perquè el preu dels productes de la nova temporada no ha pujat tant com fa un any.


Pujada rècord dels aliments

L'altra cara de la moneda són els aliments i les begudes no alcohòliques, que, malgrat la tendència general a la baixa, encara han pujat un punt més que al setembre, fins al 15,4%. Sobretot a causa de l'augment dels preus dels llegums i les hortalisses, la llet, el formatge, els ous i la carn. 

Aquesta taxa és la més alta des de l'inici de la sèrie, el gener del 1994. 

 

Pel que fa a la variació mensual dels preus, l'octubre, en general, són un 0,3% més alts que al setembre. 


Calviño preveu una inflació entorn del 7% 

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, preveu que la inflació es mantindrà al voltant del 7% aquest any i confia que a partir de 2023 emprendrà un "camí descendent".

En una entrevista a la Cadena Cope, Calviño ha admès, però, que "el context és molt incert" i que caldrà veure l'"evolució de la guerra" a Ucraïna.
 

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut