Ensenyament eliminarà aquest curs els exàmens de setembre a l'ESO

La consellera Rigau els va reimplantar el curs 2012-2013 per combatre el fracàs escolar

RedaccióActualitzat

Set anys després que es reimplantessin els exàmens de setembre a l'ESO, l'Educació Secundària Obligatòria, ara el Departament d'Ensenyament vol tornar-los a eliminar.

La mesura, que s'aplicarà aquest mateix curs, es va comunicar als instituts fa pocs dies en una reunió de la Junta Central de Directors d'Ensenyament, i es justifica perquè, amb el nou model d'avaluació per competències, es considera més adequat fer aquests exàmens de recuperació al juny, com abans.

Bargalló: "Ara no es tracta d'avaluar la memòria"

Aquest dijous ho ha confirmat el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, que ha afegit que és una decisió que ja està presa. Segons Bargalló, amb el nou sistema d'avaluació la memorització perd importància:

"L'única efectivitat que tenia fer proves al setembre era esperar que l'alumne durant l'estiu memoritzés més del que havia memoritzat en tot l'any. Ara no es tracta d'avaluar la memòria, es tracta d'avaluar habilitats, aptituds i coneixements, i això només es pot fer durant el curs amb el professorat normal que l'acompanyi."

 

El departament assegura que des que es van recuperar els exàmens de setembre, fa sis anys, no hi ha hagut millores destacables. A més, asseguren que difícilment treien millor nota els col·lectius amb més necessitats, i que no podien anar a classes de reforç durant l'estiu.

A batxillerat, en canvi, es continuaran fent exàmens al setembre, tot i que el departament també està estudiant la viabilitat d'eliminar-los.

S'aplicarà a un curs ja començat

Aquesta mesura es vol aplicar quan el curs ja està en marxa. Per això ha rebut crítiques, perquè obligarà els centres a refer les programacions anuals, però hi ha veus que creuen que hi ha prou temps per fer-ho sense problemes.

És el cas de Ramon Òscar Torrelles, director de l'IES Manuel de Monsuar, de Lleida, i membre de la Junta Central de Directors, que considera que això també els alliberarà temps a principi de curs per poder dedicar a la preparació:

"Els directors creiem en aquest model d'avaluació competencial, formativa i contínua, i entenem que el període de l'estiu no fa que l'alumnat assoleixi millor els coneixements i ho veiem bé. A més, ens servirà per preparar millor l'inici del curs."

 

Reintroduïts el curs 2011-2012

La implantació de l'ESO a mitjans de la dècada dels 90 en substitució del BUP va implicar la desaparició dels exàmens de setembre en el nou sistema. A Catalunya es van tornar a introduir el curs 2011-2012, quan Irene Rigau era consellera d'Ensenyament.

Rigau havia fet pública aquesta intenció un any i mig abans. Llavors va argumentar que era una mesura que contribuiria a fer baixar el fracàs escolar del 30% al 10%, però va afegir que només es portaria a la pràctica si s'aconseguia el consens de tota la comunitat educativa.

Directors d'institut van oposar-se a la recuperació dels exàmens i van proposar la jornada intensiva com a alternativa. Finalment, però, el setembre del 2012 els estudiants d'ESO van tenir l'oportunitat d'aprovar les assignatures que havien suspès durant el curs.

Aquell mateix setembre Rigau va assegurar que la mesura havia aconseguit augmentar en un 10% els alumnes que van passar de curs sense suspensos.

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut