Barcelona

La Generalitat podria introduir exàmens al setembre per combatre el fracàs escolar

El govern de la Generalitat ha aprovat un pla de xoc contra el fracàs escolar amb l'objectiu de reduir l'abandonament prematur dels estudis del 31,9% actual fins a una xifra propera al 10%. Una de les possibilitats que estudia la Conselleria d'Ensenyament és tornar a realitzar exàmens al mes de setembre per tal que serveixi com "una segona oportunitat real" i permeti als alumnes millorar els seus resultats a l'hora de graduar-se. La consellera Irene Rigau ha aclarit que la mesura només s'aplicarà si s'arriba a un acord amb la comunitat educativa.

Actualitzat
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat aquest dimarts que el govern català ha aprovat un "pla d'ofensiva" per combatre el fracàs escolar, amb un paquet de mesures per disminuir-lo del 31,9% actual al 10% l'any 2020, seguint els indicadors marcats per la Unió Europea. L'objectiu és situar la taxa de fracàs escolar Catalunya entre les més baixes dels països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Per aconseguir-ho, Rigau ha obert la porta a introduir exàmens de setembre a la Secundària, per concedir una "segona oportunitat real" als alumnes perquè no deixin de millorar i es graduïn amb millors resultats. Aquests exàmens no es realitzen des de l'aplicació de la LOGSE, que va introduir la Primària i l'ESO i va eliminar l'EGB, el BUP i el COU. La consellera ha explicat que obrirà un diàleg amb professors i directors i, en cas que s'arribi a un consens, aquestes proves podrien començar en el curs escolar vinent.

La proposta de l'executiu és que s'ofereixi a aquells alumnes que superen els diferents cursos de Secundària amb mals resultats un seguit d'exercicis -utilitzant les noves tecnologies- que els permetin millorar el seu nivell durant l'estiu i "certificar-ho" al setembre. "Donem els mateixos horaris a tots els alumnes i no tots necessiten el mateix", ha dit Rigau per justificar aquests exàmens.

Impuls d'un Pla Nacional de la Lectura

La lectura és un altre dels principals eixos de l'acord, que impulsarà un Pla Nacional de la Lectura per a nens i joves. D'aquesta manera, es pretén convertir la competència lectora "en un dels punts principals en aquesta lluita". L'escriptura, l'expressió oral, les matemàtiques i les llengües estrangeres són els altres aspectes en què l'executiu vol centrar-se per combatre el fracàs escolar. El principal reforç serà en l'ensenyament primari, per poder fer una "detecció precoç d'elements que poden generar trastorns d'aprenentatge".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut