Els preus es moderen al 6,4%, però els aliments segueixen disparats: què puja i què baixa

Els carburants i l'electricitat han baixat en l'IPC de novembre, però es disparen el sucre, l'oli, la llet, els ous i els cereals

RedaccióActualitzat

L'IPC, l'índex de preus al consum, es va situar al novembre en el 6,4% a Catalunya i el 6,8% a Espanya, segons les dades definitives que ha donat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Això vol dir que, de mitjana, a tot l'estat els preus han augmentat aquest percentatge durant els últims 12 mesos. És el quart mes consecutiu que la inflació va a la baixa a Espanya, després que al juliol arribés al 10,8%, amb una pujada gairebé continuada des de feia un any.

L'IPC del novembre ha quedat cinc dècimes per sota del de l'octubre.

La inflació s'ha moderat perquè l'energia ha frenat l'escalada. 

A Catalunya, la inflació es va situar al novembre al 6,4%, quatre dècimes menys que en el mes anterior. Aquí, els aliments s'han encarit un 13,5% de mitjana en l'últim any. 

 

Aquesta dada de la inflació servirà per calcular quant pujaran les pensions l'any que ve, que serà un 8,5%

Un augment, però, que els pensionistes que cobren les rendes més baixes asseguren que no solucionarà les dificultats que tenen per arribar a finals de mes. 
 

Sucre, oli, llet i ous, els aliments que més s'encareixen

La moderació dels preus ve motivada per la baixada del cost dels carburants i l'electricitat, amb una disminució de fins a l'1%, i el transport, més d'un punt per sota que en el mes anterior, però un 7,7% més alta que fa un any.

Destaca l'increment dels aliments, que al novembre van pujar de preu un 15,3% a Espanya, una dècima menys que a l'octubre.

El sucre és el que més s'ha incrementat (50,2%), però també la mantega (37,5%) i també l'oli i els greixos (31,5%), la llet (30,9%), els ous (27,1%) i els cereals (22,9%).

També superen els dos dígits de pujada els productes lactis, les patates, la carn d'aviram, el pa, els llegums i hortalisses, la carn vacuna i porcina, els crustacis i mol·luscos, l'aigua mineral, els refrescos i els sucs, el peix fresc i congelat, altres carns o el cafè, el cacau i les infusions. 

I no és només l'alimentació, sinó que tot el que té a veure amb el parament de la llar, com la cristalleria, també s'ha encarit molt, igual com els productes de neteja

 

 

Si ens fixem en la inflació subjacent, que no té en compte ni els preus de l'energia ni els dels aliments frescos, l'índex és del 6,3%, lleugerament per sobre de la dada de l'octubre.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaIPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut