Laura Borràs, aquest dijous davant del Parlament de Catalunya (ACN)

Laura Borràs, després de la condemna: "Jo m'alço per continuar lluitant contra la injustícia"

La presidenta suspesa del Parlament ha qualificat de "previsible" i "execrable" la sentència del TSJC que l'ha condemnada a 4 anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació

RedaccióActualitzat

La presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs, ha comparegut aquest dijous per valorar la sentència que l'ha condemnada a 4 anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació.

Ha estat davant del Parlament de Catalunya, on ha fet una declaració sense preguntes en presència dels seus companys de Junts a la cambra i d'un grup de seguidors que l'han aplaudida.


Sentència "previsible" i "execrable"

Borràs ha afirmat que no ha tingut un judici just i que, per tant, "no podia esperar una sentència justa", i s'ha mostrat convençuda que ha pogut demostrar la seva innocència:

"Però a l'estat espanyol ni tan sols això li ha estat suficient per impedir aquesta aberració judicial, que és també una aberració democràtica: presó i inhabilitació per delictes que no he comès."

Ha qualificat la sentència de "previsible" i "execrable", i el TSJC, que l'ha sentenciat, de "tribunal polititzat que actua al servei de la unitat d'Espanya". Tot i això, ha afirmat que no es resigna:

"Resulta evident que aquesta sentència no s'hauria dictat mai si jo no fos qui soc i no representés el que represento."

"Precisament perquè soc qui soc i soc com soc, no em resigno i no m'aturo en la meva lluita per defensar la meva honradesa i per reclamar una absolució que, amb tota seguretat, algun altre tribunal em donarà."

Laura Borràs, aquest dijous davant del Parlament de Catalunya (ACN)

Crida als independentistes que la "voldrien apartada de la política"

Sense anomenar-los, Borràs ha fet una crida a ERC i a la CUP perquè no facilitin la seva substitució al Parlament mentre no hi hagi una sentència ferma:

"Tots aquells que em voldrien apartada de la política i que no han pogut ni dissimular, els convido a no perseverar en aquest error de fer la farina blana a l'aparell de l'Estat, que persisteix en un intent claríssim: el de destruir el moviment independentista."

La presidenta suspesa del Parlament ha dit que continuarà treballant per "l'únic objectiu" pel qual va decidir dedicar-se a la política, que és "assolir la independència de Catalunya":

"Demano a tots els que considereu que no he tingut un judici just que no normalitzem aquest atropellament democràtic, no podem acceptar resignadament aquesta justícia simulada, jo no em resigno."

Borràs ha acabat la compareixença fent una crida a "continuar lluitant contra la injustícia":

"Com que el coratge és la persistència, aixequem-nos, jo m'alço per continuar lluitant contra la injustícia, visca Catalunya, i gràcies a tots vosaltres."


Aquesta és la compareixença íntegra de Laura Borràs:

 

Ha rebut el suport dels diputats de Junts

Abans de saber-se la sentència s'havia especulat amb la possibilitat que Borràs anés al TSJC per recollir-ne una còpia, però finalment ha anat directament al Parlament.

Allà l'esperaven un grup de simpatitzants que han cridat consignes a favor d'ella, i també diputats de Junts, com el president del grup parlamentari, Albert Batet, Mònica Sales, Jaume Alonso-Cuevillas, Francesc de Dalmases o Aurora Madaula.

També hi era el secretari general Jordi Turull, i altres partidaris seus que havien anat al TSJC i s'han desplaçat després a peu fins al Parlament.

Laura Borràs acompanyada de membres de Junts, aquest dijous davant del Parlament de Catalunya (ACN)

Ha estat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el TSJC, qui ha condemnat Borràs a 4 anys i mig de presó i a 13 anys d'inhabilitació, però alhora ha proposat un indult perquè no entri a la presó.

En un primer moment el TSJC ha dit que la condemna era a 9 anys d'inhabilitació, però després ha rectificat. A mig matí el digital El Món ha avançat erròniament que la condemna era a 4 anys de presó, i també que el mateix tribunal proposaria un indult.


Com marcarà el futur polític de Borràs

Ara caldrà veure l'efecte de la sentència en el futur polític de Borràs i de la força política que presideix, Junts, que es va obrir a deixar la presidència del Parlament com a protesta en cas de condemna.

De tota manera, el reglament de la cambra permetria a Borràs continuar en la situació actual, com a diputada i presidenta suspesa, fins que hi hagi una sentència ferma, perquè previsiblement la defensa recorrerà al Suprem.

Però si un grup parlamentari ho demanés a la Junta Electoral, aquest òrgan podria activar-ne el relleu: és el que va passar amb el president de la Generalitat Quim Torra i amb el diputat de la CUP Pau Juvillà.

En canvi, si hagués estat absolta hauria pogut recuperar la presidència efectiva del Parlament.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, durant el judici al TSJC (Europa Press)

La Fiscalia va demanar 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació

La Fiscalia va demanar abans del judici per a Borràs 6 anys de presó, 21 d'inhabilitació i una multa de 144.000 euros, petició que va mantenir en les conclusions finals.

Durant el judici la va acusar de manipular 18 contractes entre el 2013 i el 2017 per poder-los adjudicar de manera directa o indirecta, a dit, a un conegut seu, Isaías Herrero, quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

Borràs va denunciar que Herrero i Andreu Pujol, el tercer acusat, havien fet un pacte amb la Fiscalia abans del judici per aconseguir rebaixes substancials en les peticions de penes de presó a canvi d'incriminar-la a ella en les seves declaracions.

La rebaixa va materialitzar-se després que Herrero declarés que havia fet "pressupostos comparsa" seguint les ordres de Borràs, i això va suposar per a ell passar d'una petició fiscal de 6 anys de presó a 2 anys, i per a Pujol de 3 anys a 1 any i dos mesos.

Al principi del judici Borràs va demanar que se suspengués perquè va considerar que s'havia quedat en indefensió jurídica després d'haver estat durant anys preparant la defensa conjuntament amb Herrero i Pujol.

La presidenta de Junts va centrar la seva defensa a argumentar que havia estat víctima d'una investigació prospectiva i una persecució política, es va declarar innocent i va demanar l'absolució.

 

 

 

ARXIVAT A:
Laura BorràsTSJC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut