El govern demanarà a Cegos una indemnització d'un milió d'euros pel caos a les oposicions

Cegos, l'empresa subcontractada per organitzar les proves, acusa la Generalitat de no haver facilitat les condicions adients

RedaccióActualitzat

La Generalitat rescindirà el contracte a l'empresa Cegos, que es va subcontractar per donar "suport en l'organització" de les oposicions de dissabte. A més li demanaran una indemnització de, com a mínim, un milió d'euros pels danys causats fins a aquest moment en el desgavell de les proves per ser funcionari. 

Així ho ha anunciat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha comparegut per voluntat pròpia al Parlament per parlar sobre el caos en les proves. El cúmul d'incidències obligarà a repetir tots els exàmens

Vilagrà afirma que la rescissió del contracte es farà sobre la base d'un informe jurídic del qual ja disposen. Ha insistit que el que va passar "és injustificable, encara que és normal que es defensi amb dents i ungles, li pot suposar no tornar a treballar més per l'administració".

Ara, estan analitzant els danys causats a les persones opositores i també a l'administració. També s'inicia d'ofici un expedient de responsabilitat patrimonial per compensar els aspirants pel mal funcionament de les proves i "per reparar la situació".

Encara no se saben els imports concrets, però Vilagrà diu que "segur que amb la indemnització de l'empresa ho rescabalarem". L'organització de les noves proves l'assumirà la Generalitat "amb recursos propis".

Cegos, l'empresa subcontractada per organitzar les oposicions, va fer un dur comunicat en què acusa la Generalitat de no haver facilitat les condicions adients per poder fer els exàmens. L'oposició considera que la consellera és la responsable de la situació, però només Vox n'ha demanat la dimissió de manera explícita.

L'1 de juliol es repetiran les proves a Agents Rurals, execució penitenciària, i laborals transversals, mentre que el 8 de juliol es repetirà l'examen dels funcionaris. Es farà amb mitjans propis de la Generalitat, sense externalitzar-ne la gestió.

Un 93% de les proves amb "afectacions"

Vilagrà ha justificat la contractació d'un servei extern, de l'empresa Cegos, per vigilar i supervisar les proves. Afirma que la Generalitat "no disposava dels mitjans necessaris, atesa la participació massiva d'aspirants i la descentralització en quatre seus".

Les oposicions "no les hem externalitzat, el personal propi ha estat present en el procés i els hem destinat a tasques de més valor afegit". Es va pensar que "era positiu que una empresa especialitzada ens donés suport" en tasques "més logístiques i mecàniques". L'adjudicatària va ser Cegos, una empresa amb seu a Madrid, per un preu d'1,4 milions, IVA inclòs.

L'empresa "havia treballat molt en l'administració, també en empreses catalanes". Se'ls van encarregar tasques com imprimir els fulls de preguntes i respostes, lliurament del material, recollida i lectura òptica de resultats i vigilància i suport als aspirants.

En el transcurs dels exàmens, però, es van produir "nombroses i greus incidències" en els 72 processos selectius que es feien de manera simultània. Va haver-hi "endarreriments i errors materials i logístics de primer nivell". 

S'han rebut 3.847 formularis que fan referència a 12.601 incidències. La majoria són retards, espais inadequats, falta de vigilància, sortides de l'aula no controlades, usos de dispositius electrònics dins l'aula. En el 93% de processos hi havia afectacions amb incidències greus o molt greus. 

Segons Vilagrà, "és evident l'incompliment flagrant de l'empresa i ha d'assumir la seva responsabilitat". "No defugim la nostra, per això vam cessar la directora de Funció Pública, perquè és evident que podíem haver-ho gestionat millor", ha afegit.

Vilagrà ha assegurat que l'empresa va incomplir aspecte com la vigilància i l'organització (ACN/Maria Pratdesaba)

"Hem de mirar endavant"

Vilagrà ha començat la intervenció a la comissió d'Afers Institucionals dient que "aquesta és una setmana complicada" i ha agraït que l'acompanyés la secretària de Funció Pública. 

Afirma: "Soc conscient des del primer minut de la necessitat d'abordar la situació de temporalitat dels interins. És per això que encara em sap més greu. No podíem errar i ens vam pensar molt com fer-ho per tenir garanties."

Ha repetit que lamenten profundament "les incidències inadmissibles" de dissabte passat perquè "les oposicions són sagrades". Ha defensat que el procés es va treballar intensament. Ha reconegut que senten "empatia" perquè les oposicions són "un calvari i provoquen incertesa" entre els aspirants.

Ha declarat: "Lamentem no poder tornar enrere, però hem de mirar endavant i prendre decisions i ja ho estem fent". Segons la consellera, "aquesta crisi que vivim és per transformar" i "qui no fa les coses, no es pot equivocar mai (...) Venim d'anys i panys de no convocar places i no reduir la temporalitat".

S'ha d'aconseguir l'objectiu d'arribar a un màxim de temporalitat del 8% a finals del 2024, ha remarcat Vilagrà. Si no s'assoleix, "està en risc" poder rebre fons europeus Next Generation. 

Peticions de dimissió 

La diputada del PSC Marta Moreta ha dit que estan "decebuts i enfadats per la seva actitud i prepotència". Ha qualificat la situació "d'autèntic desastre" i ha vaticinat que la situació acabarà als tribunals. Ha afegit: "La seva falta de capacitat demostra la seva incompetència; de moment no demanarem la seva dimissió, però s'ho mereix."

Des de Junts, Glòria Freixa s'ha queixat igual que la diputada socialista que Vilagrà fes primer una roda de premsa i hagi comparegut al Parlament més tard. També ha afirmat que no confien en la Generalitat per fer les proves de nou.

La diputada de Vox María Elisa García Fuster ha demanat la dimissió immediata de Laura Vilagrà.

La diputada de la CUP Basha Changue ha afirmat que tot el procés d'estabilització és "nefast" i que les oposicions de dissabte només són "la punta de l'iceberg de l'ERO encobert més gran de la història". Ha demanat a Vilagrà que "rectifiqui o plegui".

El diputat d'En Comú Podem Joan Carles Gallego ha considerat que aquests processos "no s'haurien d'externalitzar" i ha afirmat que la Generalitat "ha actuat amb celeritat". 

El diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco ha parlat d'un procediment "fet de manera matussera en què les responsabilitats són, com a mínim, compartides amb l'empresa subcontractada." Ha considerat que l'empresa Cegos serveix al govern com a "boc expiatori".

El diputat d'ERC Jordi Albert Caballero ha defensat que el govern ha estat resolutiu i que "s'han assumit les responsabilitats i s'han pres decisions". 

En el torn de respostes, la consellera Laura Vilagrà ha afirmat que "no hem rebut cap factura ni hem fet cap pagament a l'empresa que es va contractar, ni el farem" i que "no es pot parlar de privatització ni d'externalització, és un suport puntual".

En resposta a les queixes de Cegos, Vilagrà ha explicat que des del 27 de març l'empresa sabia totes les aules on es farien els exàmens i es feien reunions "setmanals". L'empresa "es defensa, és clar, perquè les conseqüències són molt greus", però dissabte "va fallar la vigilància i l'organització, no el procés previ".

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut