Salvador Illa ha comparegut des del Parlament per valorar les negociacions pressupostàries (ACN/Mariona Puig)

Illa diu que no hi ha acord pels pressupostos tot i que s'ha fet "un pas molt important"

ERC ha votat a favor de la proposta socialista per la B-40, el Quart Cinturó, però el PSC considera que encara hi ha punts pendents, com l'ampliació de l'aeroport del Prat

RedaccióActualitzat

El cap de l'oposició, Salvador Illa, ha assegurat aquest dijous que encara no hi ha acord amb el govern per l'aprovació dels pressupostos del 2023.

Ho ha dit poc després que, al Parlament, Esquerra hagi votat a favor, finalment, de la moció del PSC sobre la B-40, l'anomenat Quart Cinturó.

"És un pas endavant molt important, però no us puc dir, avui, que hi hagi un acord tancat" per als comptes, ha dit Illa, que també ha lamentat que hagin fet falta cinc setmanes per "superar aquest escull" i ha demanat una reflexió en aquest sentit.

Tot i això, el PSC li demanarà al govern que les negociacions es reprenguin dilluns, una proposta que l'executiu ha rebut amb sorpresa, perquè considera que s'haurien de reprendre "ara mateix".


L'aeroport, un dels punts de desacord

Illa ha començat la compareixença agraint el vot favorable d'ERC a la seva proposta sobre la B-40, però també ha remarcat que continua el desacord en punts com l'ampliació de l'aeroport del Prat o bé la seguretat ciutadana. Malgrat això, diu, "manté la paraula" i la "convicció" que cal aprovar els pressupostos.

Els republicans han votat a favor de la proposta sobre la B-40 en el que suposa un gir de 180 graus a la posició que han tingut sempre, contrària a la construcció d'aquesta carretera.

Poc després de la votació, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut per remarcar que esperava que aquest "moviment important" fos "correspost" pel PSC.

Aragonès ha assegurat que el suport a la B-40 ha estat una decisió "molt difícil" i ha assumit "la contradicció, el cost i el desgast personal" del vot favorable, i per això mateix ha argumentat que "ja no hi ha cap excusa [per al PSC] per no donar suport al pressupost de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2023".

"Avui és un dia important per a Catalunya, el Parlament ha aprovat amb un suport molt ampli la proposta sobre la B-40", ha destacat Salvador Illa, tot i remarcar que amb això no n'hi ha prou per aprovar els comptes.

En qualsevol cas, per tirar endavant els pressupostos no n'hi hauria prou amb els vots d'ERC i el PSC. El govern ja va tancar un pacte amb els Comuns, i la formació de Jéssica Albiach ha confirmat que no el trencaran malgrat el vot d'ERC a la proposta del PSC, perquè consideren que no té un impacte directe amb els pressupostos.

Per ara, no hi ha data perquè els pressupostos arribin al Parlament.

Aquesta és la compareixença completa de Salvador Illa des del Parlament:

Anar al contingut