Prohibeixen a tot Catalunya les reunions de més de 10 persones
Cua de persones per fer-se un test PCR de coronavirus, aquest dilluns a Cornellà de Llobregat (ACN)

Prohibeixen a tot Catalunya les reunions de més de 10 persones

El president de la Generalitat anuncia que es volen fer 500.000 tests de coronavirus a les escoles i instituts en 2 mesos

RedaccióActualitzat

L'estat actual de la pandèmia a Catalunya és preocupant, i davant la fi de les vacances i l'arrencada de les escoles en les pròximes setmanes, el govern de la Generalitat treballa en les mesures a aplicar per controlar-la i mitigar-la.

Per explicar els plans, el president de la Generalitat, Quim Torra, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han comparegut aquest dilluns davant la premsa. 

La primera mesura anunciada per Torra ha estat la intenció de prohibir a tot Catalunya les trobades socials de més de 10 persones:

"El 70% dels contagis es produeixen en trobades amb la família i els amics. A les illes Balears són el 74%. Són percentatges força homogenis arreu, per això hem d'atacar aquí, per això hem decidit que prohibirem les reunions socials de més de 10 persones a tot el país, tant en l'àmbit privat com en el públic".

El president de la Generalitat, Quim Torra, en la compareixença d'aquest dilluns (EFE)


Durant 15 dies

El president, que ha qualificat d'"operació setembre" el pla per fer front a la pandèmia en les pròximes setmanes, ha afegit que aquesta prohibició està previst que duri 15 dies a partir del moment en què entri en vigor.

Això serà un cop el govern hagi rebut l'autorització judicial i després que s'hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat, el DOGC.

Les úniques excepcions seran l'àmbit laboral i també els transports públics. Pel que fa al dret de manifestació, el govern ha assegurat que, malgrat la prohibició, no quedarà alterat.

Manteniment de mesures

Al marge de la prohibició de les trobades socials, el pla inclou mantenir l'ús obligatori de mascareta a l'espai públic i la distància de seguretat d'un metre i mig, a més de la higiene de mans.

També es mantenen el tancament de l'oci nocturn i les restriccions d'aforament dels bars i restaurants, a més de la prohibició de fumar i consumir alcohol a l'espai públic.


Mesures extraordinàries a 4 localitats més

A més, s'amplien a quatre localitats del Vallès Occidental i del Vallès Oriental les mesures aplicades a Reus: a Terrassa, a Granollers, a les Franqueses i a Canovelles.

En aquest sentit, ha dit que als participants en les proves massives PCR se'ls demanarà que signin una declaració d'autoresponsabilitat que mantindran l'aïllament necessari per evitar els contagis.

"Hem retrocedit 3 setmanes"

En el torn de preguntes, Argimon ha insistit que la situació és preocupant, i cal tenir-ho en compte a l'hora de prendre decisions personals:

"Hem retrocedit 3 setmanes, i les hem de recuperar. No podem continuar d'aquesta manera. Els pròxims dies apareixeran nous casos, i no ens agradarà. Nosaltres ho posarem tot, serem el més proactius possible, però també necessitem la complicitat de tothom".

La consellera Vergés, el president Torra i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, durant la roda de premsa d'aquest dilluns (EFE)


Mig milió de tests a les escoles

Pel que fa a la tornada a l'arrencada del curs escolar, Torra ha anunciat que volen fer 500.000 proves a les escoles i instituts entre el 15 de setembre i el 15 de novembre per detectar els possibles casos.

Per evitar els contagis, la intenció és que les classes a les escoles siguin d'un màxim de 20 alumnes, i que als instituts les ràtios siguin més baixes del que és habitual.

Pel que fa a les mesures, als instituts serà obligatori l'ús de mascareta, i a les escoles on hi hagi risc alt de contagi ho serà també per als més grans de 6 anys.

Torra també ha dit que aquest dimarts es celebrarà un consell executiu extraordinari en què s'acabaran de concretar les mesures que aplicaran les conselleries de Salut i d'Educació als centres educatius.

INTERACTIU ESPECIAL: consulta el risc de rebrot municipi a municipi
 

Més de 100.000 positius PCR a Catalunya

Amb els nous casos confirmats de les últimes hores, que s'han sabut aquest dilluns, un total de 1.776, a Catalunya ja s'ha arribat a 100.646 positius per test PCR de coronavirus.

El total de casos a Catalunya des de l'inici de la pandèmia, tenint en compte tots els registres, puja a 122.335, i el de víctimes mortals és de 12.954, cap d'elles registrada en el balanç de les últimes hores.


40% més d'ingressats a l'UCI

Ara mateix hi ha 672 malalts ingressats, 15 més que en l'últim balanç, dels quals 134 són a una UCI, una unitat de cures intensives, dos més que aquest diumenge.

L'evolució en aquest mes ha estat a l'alça: l'1 d'agost hi havia 603 persones ingressades, de manera que han augmentat un 11,4%.

Però la pitjor dada és en els ingressats en les UCI: el primer dia del mes n'hi havia 96, de manera que l'augment ha estat del 40%.

Pel que fa al ritme de propagació de l'epidèmia, ha pujat lleugerament, i se situa en un R0 d'1,12, encara per damunt de l'1.

El risc de rebrot ha pujat respecte de l'anterior setmana: del 7 al 13 d'agost va ser de 159,95, mentre que l'última setmana s'ha situat en 180,13.

 

Torra: "Hem d'obrir les escoles sí o sí"

Aquest diumenge, el president Torra havia assegurat que faria tot el que fes falta per garantir la seguretat de les escoles en l'inici del curs.

En la clausura de la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent, Torra va insistir que tothom ha d'esforçar-se per evitar haver d'aplicar restriccions dràstiques:

"Hem de tornar a la feina sí o sí i hem d'obrir les escoles sí o sí".

Vergés: "Tenim 15 dies"

Un missatge similar havia llançat la consellera Vergés el divendres des de Reus, una de les localitats amb més risc de rebrots ara mateix.

Vergés va afirmar que "estem en dates clau", i va demanar a la ciutadania que limiti les activitats socials prescindibles per evitar contagis:

"El risc és altíssim, la vida social, que ens agrada tant, suposa un risc molt gran de transmissió. Els retrobaments familiars i amb amistats són d'un risc molt alt, i crec que això ho hem d'explicar molt seriosament".


"La quarta vacuna"

Per la seva banda, el responsable de la gestió sanitària de la pandèmia, Josep Maria Argimon, va qualificar aquest factor, limitar les trobades socials, com la "quarta vacuna" de la qual es disposa actualment, juntament amb la mascareta, el rentat de mans i la distància de 2 metres.

Un treballador de la campanya de recollida de fruita es sotmet a una prova PCR aquest dijous a Albesa, a la Noguera (ACN)
ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut