Salut avisa que tenim 15 dies per controlar els contagis i anuncia restriccions a Reus

La consellera de Salut fa una crida a la ciutadania a no sortir de casa si no és "estrictament necessari"

RedaccióActualitzat

Aquest divendres el Departament de Salut ha fet un balanç de les mesures que s'estan aplicant a Catalunya per reduir el risc de rebrot de Covid-19, que és molt alt.

Ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa des de Reus aquest divendres al migdia. 


Limitar trobades familiars i amb amics

Vergés ha fet una crida a reduir les trobades i les activitats socials al mínim imprescindible, sobretot als llocs que, com Reus, el risc és especialment alt:

"El risc és altíssim, la vida social, que ens agrada tant, suposa un risc molt gran de transmissió, els retrobaments familiars i amb amistats són d'un risc molt alt, i crec que això ho hem d'explicar molt seriosament."

La consellera de Salut, Alba Vergés, aquest divendres a Reus


15 dies de temps

La consellera ha dit que l'objectiu és que en les pròximes dues setmanes el risc baixi, de cara a la fi de les vacances:

«Estem en dates clau, tenim 15 dies per aconseguir rebaixar la incidència per poder entrar en el període de retorn a la feina, a la vida. No és només el retorn escolar, sinó que és el retorn a una activitat social que tenim tots, a la vida laboral, que hi ha a partir del setembre.»

«El que volem és que el retorn sigui en les millors condicions possibles i, si ara no prenem mesures, sobretot en llocs d'incidència alta, d'aquí a 15 dies estarem en una situació encara més complicada.»

Vergés ha afegit que es tornaran a implantar algunes restriccions extra a Reus, on en 2 setmanes s'ha multiplicat per 5 la taxa d'incidència:

"Prohibir les trobades de més de 10 persones, reduir aforaments a un 33% en serveis religiosos, i en restauració no es permet consumir a les barres i es limita l'aforament a l'interior i l'exterior al 50%."

De tota manera, ha dit que "l'objectiu no és limitar aforaments", sinó evitar que la gent surti de casa si no és "estrictament necessari", i ha concretat que aquesta és "la crida que fem a la ciutadania".

Gairebé un miler de casos nous

Aquest divendres han tornat a pujar a gairebé un miler els casos nous de Covid-19 a Catalunya: hi ha 942 positius més confirmats amb PCR.

A més, malgrat que en un dia han baixat lleugerament les hospitalitzacions, 666 respecte a les 671 d'ahir, i també a les UCIs, 121 respecte a 125, s'ha comptabilitzat una víctima mortal més.

El balanç de la setmana en alguns centres hospitalaris és negatiu, com és el cas de l'Hospital Vall d'Hebron, on han pujat un 20% els ingressos per Covid-19.

Tot això mentre la mitjana de risc de rebrot es manté a la franja alta, 158 aquest divendres, mig punt més que ahir, un risc que puja a la majoria de regions sanitàries catalanes, 6 de les quals es mantenen per sobre de la mitjana.

Tests massius

Tot plegat ha fet que el Departament de Salut hagi impulsat els cribratges massius a les zones amb més risc de rebrot, una mesura per frenar l'extensió de l'epidèmia i localitzar brots abans que s'engrandeixin, i que els especialistes feia mesos que reclamaven.

Als tests fets en diverses localitats de la zona de Barcelona els últims dies i setmanes s'hi han afegit els que s'han començat a fer aquest dijous a Balaguer, a la Noguera, el municipi amb el risc més elevat de rebrot.

També se'n fan en altres municipis d'aquesta comarca i a la Seu d'Urgell, on han suspès la festa major, i aquest divendres comencen també cribratges a la localitat que ha visitat la consellera de Salut, Reus, i a l'Hospitalet de Llobregat, entre altres localitats.

La quarta "vacuna"

Però amb els cribratges segurament no n'hi haurà prou, i per això els responsables sanitaris estan demanant limitar al màxim les trobades socials, que és on s'originen la majoria de brots de Covid-19. 

Era el missatge emès pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquest dijous, segons el qual de moment hi ha quatre "vacunes" contra el coronavirus: la mascareta, la distància, el rentat de mans i la reducció de la interacció social.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut