Educació recorrerà la interlocutòria del TSJC i diu que els centres no han de canviar els projectes lingüístics (ACN)

Educació recorrerà la "interlocutòria aberrant" que imposa el 25% de castellà a l'escola

Cambray diu que els centres no han de canviar els projectes lingüístics i que els pròxims anys "hi haurà més català a les nostres escoles"

Ferran Vila CabanasActualitzat

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat un recurs després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi requerit a la Generalitat el compliment immediat de la sentència del 25% del castellà a tots els centres educatius de Catalunya.

Cambray ha mostrat el rebuig del govern a una interlocutòria que considera "aberrant". El conseller ha demanat el màxim consens polític, social i pedagògic i assegura que s'ampliarà la presència del català a l'educació.

"Seguirem treballant, hem de reconèixer la situació del català a les aules i seguir actuant. Els pròxims anys hi haurà més català a les nostres escoles del que hi ha ara."

Així mateix, ha recordat que "un mestre, un professor, no tria amb quina llengua es fa la classe", i ha demanat que el professorat segueixi treballant amb la "màxima tranquil·litat". "Els mestres han de seguir fent la seva feina, no han de fer res. El tribunal s'adreça al departament, al conseller, i donarem tot l'escut jurídic per seguir defensant llengua i model", ha assegurat.

No ha aclarit, però, si més enllà del recurs pensa complir amb l'obligació de dictar les mesures que li indica el tribunal. La interlocutòria inclou un requeriment específic per a ell, en què els magistrats li ordenen que doni les instruccions i estableixi les garanties de control per fer-la efectiva.

El recurs que prepara el govern, ha explicat, anirà contra la legitimació de l'Assemblea per una Escola Bilingüe com a part en el procediment, i també contra la manera com la interlocutòria concreta com cal aplicar la mesura. "No té cap sentit pedagògic ni jurídic", ha dit, a més de recordar que hi ha hagut un vot particular.

A finals de març, el govern va anunciar un decret i va dir que no aplicaria percentatges. L'acord entre ERC, el PSC, Junts i els comuns va quedar congelat després de la marxa enrere de Junts davant la reacció adversa que havia generat entre sectors de l'independentisme.

Ara, la intenció del govern és fer una proposta avalada pel nou Consell Lingüístic Assessor, un òrgan col·legiat integrat al departament que és l'encarregat de "marcar les orientacions i estratègies pedagògiques i lingüístiques".

L'informe del Consell servirà de base per "elaborar una nova normativa amb consens social i polític" que es publicarà les pròximes setmanes, segons ha dit el conseller.

La portaveu del sindicat USTEC, Iolanda Segura, ha dit a Catalunya Informació que, per ara, no es fien del missatge tranquil·litat que els adreça el conseller:

"Fins que no veiem els fets demostrables no ens genera gaire tranquil·litat. Fins ara, les sentències del 25% de castellà s'han aplicat als centres".

 

ARXIVAT A:
Educació Català Immersió lingüística
Anar al contingut