El TSJC ordena aplicar el 25% de castellà a totes les escoles d'aquí 15 dies

El conseller d'Educació ha de dictar les instruccions i les garanties de control de la mesura, que inclou que es faci almenys una assignatura troncal en castellà

RedaccióActualitzat

El TSJC ha requerit a la Generalitat el compliment immediat de la sentència del 25% del castellà a tots els centres educatius de Catalunya, i el govern ha anunciat que ho recorrerà. El tribunal ha acceptat la petició d'una associació que va sol·licitar l'execució forçosa de la sentència. El Tribunal Superior de Justícia va declarar ferma el text el 21 de gener. A partir d'aquí, es va obrir un període de dos mesos per aplicar-la.

El tribunal ordena requerir al conseller d'Educació que, en el termini màxim de 15 dies, "dicti les instruccions i estableixi les garanties de control que convingui amb la finalitat que al sistema educatiu de Catalunya tots els alumnes rebin de manera efectiva i immediata l'ensenyament mitjançant la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determinin, que no podran ser inferiors al 25% en un i altre cas".

El text especifica que la utilització de les llengües "ha d'incloure com a mínim la docència de la mateixa llengua i la d'una altra assignatura o matèria de caràcter troncal", i diu que s'ha d'informar el Tribunal en el mateix moment que finalitzi el nou termini d'execució sobre les mesures adoptades i el grau de compliment que tenen.

També requereix a l'Alta Inspecció Educativa que verifiqui el compliment de la part dispositiva de la sentència dictada en aquestes actuacions en el conjunt del sistema educatiu de Catalunya, i que informi el Tribunal de l'activitat desplegada i de la situació constatada quan acabi el termini d'execució assenyalat.

La justícia apunta que les mesures per garantir el resultat establert per la sentència són facultat de la Generalitat, però que el govern català "no està en la seva llibertat de no actuar i permetre una situació contrària al mandat constitucional".

El mateix tribunal ha desestimat la sol·licitud d'execució forçosa de Vox i d'alguns diputats del Parlament per falta de legitimitat. En la decisió hi ha hagut dos vots particulars, entre els cinc magistrats.

"Hem guanyat!", ha celebrat l'associació que havia reclamat el pas que ha fet aquest dilluns la justícia.


Més enllà del recurs

Educació ha anunciat un recurs contra la interlocutòria, però també treballa en un nou decret lingüístic. Al març, el govern va crear el Consell Lingüístic Assessor, com a òrgan col·legiat integrat al departament. El presideix Maria Carme Junyent, i el componen 16 persones acadèmiques i expertes en diferents àmbits com l'educatiu, lingüístic, del dret o la divulgació.

Segons el conseller Josep Gonzàlez-Cambray, d'aquest consell en sortirà la nova proposta lingüística per a l'escola catalana.

El 7 de febrer, la Generalitat va notificar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que havia rebut la sentència. A l'escrit, Educació no esmentava si pensava acatar-la. En tot cas, deia que el govern és l'òrgan responsable del compliment. D'aquesta manera, volia treure responsabilitat als centres i als docents.

A finals de març, el govern va anunciar un decret i va dir que no aplicaria percentatges. L'acord entre ERC, el PSC Junts i els comuns va quedar congelat després de la marxa enrere de Junts davant la reacció adversa que havia generat entre sectors de l'independentisme.

Ara, la presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha reclamat "activar ja" l'acord. El diputat de la CUP Carles Riera ha instat el Govern a desobeir l'ultimàtum del Tribunal. Riera ha dit que "l'hora de la desobediència" pel "contra la segregació escolar, per la cohesió social" i pel "dret a la llengua catalana".

El PSC considera que la decisió judicial s'ha d'aplicar, i cal fer-ho "des d'un gran consens".

Per Ciutadans, Inés Arrimadas considera que és una notícia "fantàstica" i que s'acaba l'"escapada del separatisme".

ARXIVAT A:
Educació Català Immersió lingüística
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut